Nederlands Bocuse-jurylid André van Doorn: 'alles of niks

Nederlands Bocuse-jurylid André van Doorn: 'alles of niks

Kwalificatie voor de wereldfinale in Lyon is het streven van het Nederlands team. Vanzelfsprekend is het echter niet. Nederlands jurylid André van Doorn (Kasteel Heemstede, Houten): 'Het is alles of niks.

Het is niet vanzelfsprekend dat het Nederlandse team dat meedoet aan de wedstrijd om de Bocuse d’Or, zich dinsdag 20 maart in Brussel kwalificeert voor de wereldfinale in Lyon, vindt Nederlands jurylid André van Doorn. ‘Het is alles of niks. Het is niet zo dat we zo even Lyon binnenwandelen. De concurrentie is sterk.’

Net als de deelnemers benadrukt Van Doorn dat kwalificatie het doel is. ‘Het is zeker belangrijk voor iedereen die ons steunt en voor de sponsors dat we Lyon halen. Maar het is niet het eind van de wereld als het niet lukt. Dan gaan we gewoon door voor de volgende keer. Het heeft geen directe consequenties.’

Visjury

Over de kansen voor het Nederlandse team laat Van Doorn zich niet expliciet uit. ‘We moeten gewoon alles uit de kast halen.’ Zelf zit de Nederlandse sterkok in de visjury. ‘Daar ben ik blij mee. Dat had mijn voorkeur.’ Na een loting krijgen de twintig juryleden te horen in welke jury ze zitten.

De regels voor de Europese strijd in Brussel zijn dit keer aangescherpt. Van Doorn: ‘De kandidaten mogen alleen items op het bord leggen die ook op de schaal liggen. Dus geen extra poedertjes en zo.’ Ook mogen de deelnemers geen cadeaus aan de juryleden overhandigen. ‘Dat vind ik een goede zaak’, aldus het Nederlandse jurylid.

Volg @BiancaRoemaat voor alle informatie over de Europese finale van de Bocuse d'Or in Brussel.