Sterrenprimeur in Franse Michelingids

Sterrenprimeur in Franse Michelingids

Voor het eerst in de geschiedenis zijn drie generaties van één familie goed voor negen sterren in de Michelingids. Dat blijkt uit de nieuwe Michelingids in Frankrijk. Daarin kreegt Anne-Sophie Pic een derde ster, voor het eerst in veertig jaar dat een vrouw deze culinaire topprestatie behaald.

De 37-jarige Anne-Sophie Pic runt het gelijknamige familierestaurant in het Zuidfranse Valence. In de jongste Michelingids is ze bekroond met een derde ster. Het is veertig jaar geleden dat een vrouw een derde ster kreeg.

Drie generaties

Met het behalen van de derde ster staat Anne-Sophie Pic voor een primeur. Voor het eerst zijn drie generaties van één familie goed voor negen sterren in de Michelingids. Anne Sophie Pic startte op 23-jarige leeftijd in het familierestaurant. Kort daarna overleed haar vader op 59-jarige leeftijd. Anne Sophie Pic droeg de derde ster op aan haar vader.

Drie voorgangsters

De bejubelde cheffin met haar avontuurlijke kookstijl kent slechts drie Franse voorgangsters die hetzelfde hebben bereikt. Tussen de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw kende culinair Frankrijk de zogenoemde Lyon-grootmoeders. Eugénie Brazier, Marie Bourgeois en Marguerite Bise hadden in die tijd ieder drie sterren.

Zie ook:

Inspecteur Michelin klapt uit de school (feb, 2004)