Sterrestaurants leveren Nationaal kampioenen

Twee leerlingen van sterrenrestaurant Basiliek (Harderwijk) en Boreas (Heeze) hebben op zaterdag 7 maart in Rotterdam tijdens de Skills Masters de titel nationaal kampioen 2009 bij de gastvrouwen/heren en koks behaald.

Bob van de Scheur die bij Boreas in Heeze werkt als leerling-kok, pakte de winst bij de witte brigade. De leerling van De Rooi Pannen in Breda behaalde de gouden medaille en mag zich Nationaal Kampioen 2009 bij de leerling koks noemen. Bij de leerling gastheren en –vrouwen ging de titel naar Anne Hövels die bij Basiliek in Harderwijk in de leer is. Zij is leerling bij het ROC van Twente in Almelo.

Het NK Kasteleins 2009 is gewonnen door Danique van Vugt, leerling van De Rooi Pannen in Tilburg en werkzaam bij pannenkoekenhuis Belveren in Haaren.

In totaal deden in elke beroepscategorie tien deelnemers mee in de finaleronde op 7 maart. In een nagebouwd café, restaurant en in wedstrijdkeukens streden zij voor de prijzen. Een deskundige jury van meesters in het vak (chefs, sommeliers en kasteleins) beoordeelden de leerlingen.

Het was de eerste keer dat het NK niet op de Horecava plaats vond. De wedstrijden zijn nu ondergebracht bij het nationale beroepsevenement voor (v)mbo’ers: Skills Masters. Het SVH, organisator van de wedstrijden, hoopt op dit platform meer jongeren te interesseren voor het horecavak. De manifestatie in Rotterdam werd veelal bezocht door leerlingen en hun ouders die op het punt staan hun beroepskeuze te maken.

Zangeres Sita reikte de prijzen uit aan de winnaars in een slotmanifestatie waarbij ook de medaillewinnaars van de andere vakken werden gehuldigd.