Thorvald de Winter kookt voor KLM

Thorvald de Winter kookt voor KLM

Chef-kok Thorvald de Winter van tweesterrenrestaurant Apicius in Bakkem heeft voor KLM business class een driegangenmenu samengesteld. Zijn gerechten zullen tot eind november aan boord van intercontinentale vluchten van KLM worden geserveerd.

‘Erg leuk om te doen’, zegt De Winter. Hij zegt dat het vooral verrassend is hoe het culinaire team van KLM de door hem bedachte gerechten vertaalt naar vliegtuigstandaard. ‘Smaak is anders op tien kilometer hoogte. Daar hebben ze het op aangepast. En het moet toch in een vierkant schaaltje bakje passen.’

Er ging aardig wat voorbereiding aan vooraf, zegt De Winter. ‘Eerst heb ik vijf voor-, vijf hoofd- en vijf nagerechten bedacht en op papier gezet. Zij hebben daaruit de voor KLM meest bruikbare opties gekozen.’

Bij het samenstellen was de chef van Apicius wel aan bepaalde voorwaarden gebonden, zo gebruikt KLM geen foie gras en alleen vis met MSC-keurmerk. ‘Ik mocht geen tarbot gebruiken.’

De samenwerking is voortgekomen uit contacten die KLM heeft met Jeunes Restaurateurs. Onder andere Mohammed el Harouchi ging De Winter al voor. Ook Sergio Herman en Cees Helder, toen nog Parkheuvel, hebben maaltijden ontwikkeld voor KLM.