Visafslag veroordeeld voor visfraude

Visafslag veroordeeld voor visfraude

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag de Visafslag Urk BV tot 130.000 euro boete veroordeeld voor het plegen van fraude. De straf is iets lager dan de eis van 150.000 euro boete van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM vindt dat de Visafslag tussen 2002 en 2005 zeventien keer fraude heeft gepleegd. De rechtbank vond veertien fraudezaken bewezen.

Op het 17.000 zielen tellende voormalige eiland Urk is 80 procent van de bevolking afhankelijk van de visserij. De visserijsector staat al enige tijd onder druk door vangstbeperkingen en hoge olieprijzen.

Om toch geld te blijven verdienen, pleegde de sector fraude door onder meer de gequoteerde vis schol als de ongequoteerde vis schar in de boeken te zetten. Daardoor kon onbeperkt schol worden gevangen. Zowel vissers, handelaren als de Visafslag profiteerden daarvan.

Werkstraffen

De rechtbank veroordeelde woensdag ook het management van de Visafslag. Directeur Teun V. kreeg een werkstraf van 150 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Ook de ander twee leden van het managementteam hebben werkstraffen gekregen.

Dat is fors lager dan de eis van officier van justitie L. van Kooten. De aanklaagster wilde de drie leden van het managementteam tot maximaal vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk laten veroordeelden.

De rechtbank vond dat veel te gortig omdat een deel van de fraude niet bewezen kan worden. Wel verweet de rechtbank de Urkers overbevissing in de hand te hebben gewerkt en niet-frauderende concurrenten te hebben benadeeld.

Voorwaardelijke cel

Kroongetuige en spil in de fraude, handelaar Van Diepen Vis BV, kreeg 100.000 euro boete, 50.000 euro lager dan de eis. Directeur Evert van D. moet 100 uur werkstraf verrrichten en kreeg een halfjaar voorwaardelijke cel. Ook dat is fors lager dan de strafeis van een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk.

De Helderse rederij Bakker, die met vier kotters op de Noordzee vist, werd tot 70.000 euro boete veroordeeld, 80.000 euro lager dan geëist. De rederij was de grootste aanvoerder van schol die als schar in de boeken werd gezet. De rederij leverde onder meer vis aan Van Diepen. De Visafslag bemiddelde tussen die deals.

Directeur Nan B. moest wat het OM betreft vijftien maanden de cel in, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. In verband met zijn leeftijd van 72 jaar en de terminale ziekte van zijn vrouw vond de rechtbank een gevangenisstraf ongepast. Hij kreeg 60 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.