Voedselprijzen blijven op hoog niveau

Voedselprijzen blijven op hoog niveau

De voedselprijzen blijven de komende tien jaar op een hoog niveau. De prijzen dalen wel ten opzichte van de pieken die dit jaar zijn bereikt, maar minder dan in het verleden het geval was bij plotseling sterke stijgingen.

Dit komt door een toenemende vraag in ontwikkelingslanden en de opkomst van biobrandstoffen. Dit voorspellen de internationale landbouw- en voedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij doen dit in een gezamenlijk rapport dat donderdag is gepresenteerd in Parijs.

Alleen al voor graan, boter, kaas, melkpoeder en oliezaden zullen de prijzen de komende tien jaar gemiddeld meer dan 50 procent hoger zijn dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar.

Voor plantaardige oliën bedraagt de stijging zo'n 80 procent. Voor rijst, een belangrijke voedingsbron in Azië en Afrika, moet volgens de onderzoekers rekening worden gehouden met prijzen die ongeveer 30 procent zijn dan de afgelopen tien jaar.

De FAO en de OESO voorspellen ook sterke schommelingen in de prijzen. Dit komt doordat voorraden waarschijnlijk niet meer kunnen worden aangevuld en de vraag niet zal dalen als de prijzen sterk stijgen.

Dit omdat de inkomens van consumenten hier minder gevoelig voor zijn. Ook klimaatverandering en speculanten op de agrarische beurzen kunnen voor een grillig verloop van de prijzen zorgen.