Sterklas te gast bij Noma**

Sterklas te gast bij Noma**

Ter afsluiting van hun eerste jaar, bezochten twaalf studenten aan de sterklasopleiding aan het ROC van Amsterdam waren samen met hun docenten Willem Himmelreich en Meesterkok Theo van Rensch op 12 juli tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen.

De leerlingen werden ontvangen door chef-kok René Redzepi himself. Daarna kregen ze van een Belgische kok die bij Noma werkt, een rondleiding door de keuken.

‘De leerlingen waren onder de indruk’, vertelt docent Meesterkok Theo van Rensch. ‘Er staan daar 50 koks. Zo’n 25 leerlingen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met het plukken van kruiden.’

Stage

Het diner dat volgde, was een hele belevenis. Van Rensch: ‘Qua vaktechniek zijn de leerlingen wel wat gewend maar qua entourage en sfeer was het heel leuk om dit mee te maken. Twee studenten hebben inmiddels contacten gelegd om stage te gaan lopen bij Noma.’Elk jaar proberen we met de klas iets bijzonders te doen. Vorig jaar gingen we naar Alain Ducasse en nu lukte het te reserveren bij Noma.’

De driedaagse excursie van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 juli kostte duizenden euro’s en werd met behulp van sponsorgelden en door eigen bijdrage van de studenten bekostigd.

Nieuwe lichting

De trip was een afsluiting van het schooljaar 2011/2012 en tevens het afscheid van Willem Himmelreich. Hij gaat met pensioen. Wie (een deel) van zijn taken overneemt en Van Rensch gaat assisteren, wordt in september bekend. Dan gaat een nieuwe lichting van de sterklas van start. Inmiddels hebben zich tien jonge koks zich aangemeld voor deze tweejarige specialistische opleiding, welke een voortraject vormt voor de titel van SVH Meesterkok. Er is nog plek voor zes leerlingen. Aanmelden kan via www.sterklas.com.