nieuws

Jonathan Zandbergen wint Prix Taittinger

Restaurant

Jonathan Zandbergen, chef van Het Veerhuys in Almere, heeft de Beneluxfinale van de Prix Taittinger gewonnen. Hij volgt Lars van Galen van ’t Lansink in Hengelo op die de prijs vorig jaar won.

Jonathan Zandbergen wint Prix Taittinger

De chef-kok van Het Veerhuys doet al een paar jaar verdienstelijke pogingen om de culinaire prijs op zijn naam te zetten. Vorig jaar werd hij tweede, in 2010 won hij de prestigieuze Prix (Beneluxfinale).

Gerechten

De menuopdracht dit jaar bevatte Griet (2,5 kilo) met drie vrij te kiezen bijgerechten en een apart geserveerde saus. Zandbergen maakte gevulde griet met een krokante korst. Daarbij serveerde hij een volle, krachtige saus op basis van kreeft. Volgens Zandbergen scoorde hij vooral met de saus hoge ogen bij de jury. Zijn bijgerechten: geglaceerde kreeftenravioli, terrine van artisjok en champignon en een soufflé van gekarameliseerde ui. ‘Het is een klassieke wedstrijd, dus heb ik voor een klassieke insteek gekozen.’

Het dessert bood meer vrijheid: enige eis gebruik Belgische chocolade. Jonathan Zandbergen maakte een combinatie van zure passievrucht, bittere chocolade en diverse bereidingen van hazelnoten.

De gerechten werden onder meer gejureerd door Gerrit Greveling, voorzitter van de Alliance Gastronomique, en door Jean Jacques Menanteau, voormalig chef van Villa de Duinen in Noordwijk, en namens Nederland voorzitter van de jury.

Finale

Zandbergen gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs op 27 november van dit jaar. Het thema voor deze wedstrijd wordt drie weken voor de strijd bekent gemaakt. Op de vooravond horen de chefs welke ingrediënten ze tot hun beschikking hebben en krijgen ze een half uur de tijd om een recept uit de schrijven dat ze de volgende dag moeten bereiden. Zandbergen gaat de finale anders is dan twee jaar geleden, zegt hij tegen Misset Horeca. ‘Het niveau is heel hoog, echt oefenen op gerechten kan ik niet, maar ik ga wel trainen op klassieke garnituren.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels