nieuws

Diëtiste voorspelt opmars oerdis

Restaurant

Horecaondernemers moeten zich verdiepen in de oerdis, een eetpatroon met producten die duizenden jaren geleden voor het begin van de landbouw begon werden gegeten. De oerdis gaat namelijk een trend worden. Althans, dat voorspelt diëtiste Karine Hoenderdos.

Diëtiste voorspelt opmars oerdis

Hoenderdos gaf donderdagmiddag op de Horecava een presentatie over de oerdis. ‘Het gaat een grote trend worden. Recent onderzoek geeft aan dat het werkt en in de VS is het al heel populair’, aldus Hoenderbos, die onder meer verwees naar een onderzoek.

Recent kregen senioren twee weken lang maaltijden voorgeschoteld met producten uit de oerdis. ‘Ze kregen meer energie, minder bloeddruk, noteerden een gewichtsafname, maar kregen voldoende voedingsstoffen binnen’, meldt Hoenderbos, die aangaf aanvankelijk sceptisch te zijn over de oerdis.

Bij een oerdis gaat het om het gebruik van producten die duizenden jaren geleden werden gegeten. Zoals bessen, kruiden, groenten, noten, zaden, vis en wild. Dus geen producten die door de landbouw hun intrede hebben gedaan zoals brood en vlees.

Hoenderbos: ‘In de Verenigde Staten is het erg populair en er zijn zelfs restaurants die hun concept volledig hebben aangepast aan de oerdis. Wij zijn nog niet zo ver, maar steeds meer consumenten verdiepen zich in de producten en de gedachten van de oerdis’.

Een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de oerdis is volgens Hoenderbos weggelegd voor het Voedingscentrum. ‘De schijf van vijf moet de schijf van drie worden, met vis, groente en noten. Het Voedingscentrum is een boterhammenfabriek, dus dat zal nog wel even duren, vrees ik’.

Reageer op dit artikel