nieuws

Ton Entius weg bij GrootSpraak

Restaurant

Ton Entius was jarenlang samen met hoofdredacteur Ronald de Groot de drijvende kracht achter restaurantgids GrootSpraak, maar verlaat deze nu vanwege een groeiend verschil in inzicht over de totstandkoming van de gids.

Ton Entius weg bij GrootSpraak

‘Ik neem met pijn afscheid van Grootspraak’, laat Entius weten. Als voornaamste reden voor zijn vertrek noemt hij een optelsom van jarenlange grote en kleine zakelijke en organisatorische ergernissen. ‘Daar ben ik zelf bij geweest, dus wil ik niet op alle details ingaan.’

Wel noemt hij een ontbrekende samenhang met Perswijn, het wijnblad van De Groot. ‘Zelfs de allereenvoudigste marketingzaken als Grootspraakwaardering vermelden als er over een sommelier of restaurant werd geschreven, kwamen nauwelijks voor. Ook werd jaar op jaar geweigerd de nieuwe Grootspraak duidelijk op de cover van Perswijn te zetten, en ben ik nooit betrokken bij planning van enige samenhang.’

Handvol inspecties

Maar essentiëler nog vindt Entius het zeer geringe aantal inspecties waar de gids op is gebaseerd en de onvoldoende inzet van de hoofdredacteur. ‘In naam maakten we de gids  samen, maar het is een publiek geheim dat ik het grootste deel voor mijn rekening nam. Dit dit jaar is slechts een beschamend aantal, letterlijk nauwelijks een handvol, inspecties uitgevoerd. Dat kan ik echt niet langer verantwoorden. Ik werkte samen met iemand die als hoofdredacteur eigenlijk mijn meerdere is, en die ik daarom niet aan kan sturen. Mijn morele appel werkte niet en ik zat er daarom dit keer helemaal doorheen. Ik heb op mijn tandvlees de gids afgerond.’

Toch wil Entius wel benadrukken dat hij nog altijd staat voor de kwaliteit van de eindoordelen in GrootSpraak, op een paar uitzonderingen na. Maar de stress die het maken van de gids veroorzaakte, werd Entius te veel. ‘Het ging ten koste van kwaliteit van leven en ook van werken.’

Website

Een laatste twistpunt vormde volgens Entius de website. ‘We verschilden van opvatting over het karakter van deze, ooit geheel door mij opgezette, site. Daardoor ontstond stilstand. Overigens wordt dit vanuit de organisatie mij verweten.’

De Groot reageert in een mail aan alle inspecteurs, die in handen is van Misset Horeca, op het vertrek van Entius. ‘In de loop van de afgelopen jaren heeft Grootspraak mooie stappen weten te maken aan de hand van Ton Entius. Maar zowel Ton als Grootspraak waren aan verandering toe. Met Ton is daarom afgesproken dat hij van zijn welverdiende retraite gaat genieten.’ De Groot was onbereikbaar voor verder commentaar op het vertrek van Entius en de reden daarvoor.

Reageer op dit artikel