nieuws

Zeewierburger tegen voedselprobleem

Restaurant

Zeewier is de eiwitbron van de toekomst. ‘Deze uitspraak van Willem Brandenburg van Wageningen Universiteit betekende de aanzet tot de productie van The Dutch Weedburger, een hamburger van zeewier, als een van de oplossingen voor het wereldwijde voedselprobleem’, zo vertelde Mark Kulsdom donderdag 10 januari tijdens een workshop op de Horecava in Amsterdam.

Zeewierburger tegen voedselprobleem

‘We kunnen niet doorgaan met de voedselproductie op de manier waarop we dat nu doen, want dan hebben we in 2050 drie planeten nodig om iedereen van voedsel te voorzien.’ Mark Kulsdom en Sander de Jong vertelden tijdens een workshop op de Horecava in Amsterdam RAI over het ontstaan van The Dutch Weedburger, een plantaardige hamburger gemaakt van de zeewiersoort Kombu.

Onkruid
Niet alleen de hamburger is volledig duurzaam. Kulsdom: ‘Dat geldt ook voor het broodje – dat is voorzien van algenpoeder – de eiwitvrije mayonaise, de gepekelde komkommer en de umami-wakamesalsa. Zeewier heeft dezelfde eiwitcombinatie als vlees en is daarnaast ook nog eens heel lekker.’

Nog een voordeel: zeewier is onkruid en groeit in de zee. Kulsdom: ‘En water hebben we in Nederland in overvloed. We hoeven met de productie geen beroep te doen op onze schaarse landbouwgrond en er is geen zoet water voor nodig. Zeewier groeit als kool.’

Lisette Kreischer
De oorsprong van de burger ligt in een trip naar New York die documentairemaker Kulsdom maakte met Lisette Kreischer. Kreischer is trendwatcher, foodstyliste en kookboekschrijfster en ‘ambassadrice van de plantaardige keuken’.

Kulsdom vertelde dat voor New York was gekozen, omdat daar veel restaurants zijn – ook op topniveau – die volledig plantaardig werken en daarme succesvol zijn. ‘Lisette ging op zoek naar het voedsel van de toekomst’, aldus Kulsdom. ‘Zo zocht naar een oplossing voor het tegengaan van het wereldwijde voedselprobleem.’

Documentaire
In samenwerking met burgerrestaurant Burgerz in Scheveningen werd uiteindelijk The Dutch Weed Burger ontwikkeld.

‘Vier maanden geleden zijn we de productie gestart. Ons eerste optreden was tijdens het evenement Mystery Land en er zijn verkennende gesprekken gaande met een ziekenhuis. Van de trip naar New York is door Kulsdom een documentaire gemaakt.

Reageer op dit artikel