nieuws

Beroemde biefstukken zijn van paard

Restaurant

De befaamde biefstukken van het Amsterdamse restaurant Steakhouse Piet de Leeuw in de Noorderstraat waren niet afkomstig van runderen maar van paarden. Dit heeft eigenaar Loek van Thiel toegegeven. Het restaurant serveert al biefstuk van paard sinds 1949. Eerder ontkende van Thiel het serveren van paardenvlees.

Beroemde biefstukken zijn van paard

‘Toen ik toch eens experimenteerde met ossenhaas, begonnen de klanten te klagen, zegt restauranteigenaar Loek van Thiel. De opa van Van Thiel, Piet de Leeuw sr, was paardenslager. Hij opende in 1949 het Amsterdamse restaurant dat inmiddels bekend staat om de goede biefstukken.

Al die tijd serveerde de zaak paardenvlees in plaats van rund. Met medewerkers maakten de eigenaren de afspraak er niets over te zeggen. Gasten vragen er volgens Van Thiel ook nooit naar. ‘Ze vragen wel eens waar de biefstuk vandaan komt en dan zeg ik altijd eerlijk: Zuid-Amerika. Geloof mij nou maar, er is bijna geen beter, malser en lekkerder vlees dan paard,’ zegt Van Thiel tegen het Parool.

‘Wat moet ik dan zeggen: ‘Ja, dat is omdat het paard is?’ Dat is natuurlijk niet in mijn voordeel, om dat te vertellen. Het is toch goed vlees? Wat zou je je dan zorgen maken over van welk dier het komt,’ besluit Van Thiel. Het Parool ging naar de herkomst van het vlees van het restaruant op zoek nadat paardenvlees als verborgen ingredient in opspraak raakte in kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt.

Bekijk De Wereld Draait Door over paardenvlees (item start bij 40 minuten)

Reageer op dit artikel