nieuws

Pierre Wind leert Albeda-leerlingen koken met stikstof

Restaurant

Televisiekok en docent smaaklessen Pierre Wind, heeft op 7 februari een workshop ‘Koken met stikstof’ gegeven aan leerlingen van het Albeda College in Rotterdam.

Pierre Wind leert Albeda-leerlingen koken met stikstof
Paolo Bouman

De leerlingen van de tweedejaars beroepsopleiding tot kok kregen de kookles van Wind omdat ze hadden deelgenomen aan een SVH Horeca Roadshow. Dit is een multimediaal lesuur waarmee het SVH leerlingen wil prikkelen om bewust na te denken over een opleiding en carrière in de horeca.
IJskaviaar
In de keuken van het Rotterdamse Albeda College ging Wind in op de gevaren en mogelijkheden van stikstof. Hij liet zien hoe je er ijsbonbons, een bevroren dressing van sausflikken en ijskaviaar van maakt.
Verder benadrukte hij dat het belangrijk is de basis te kennen. ‘Dus eerst ijs leren maken op de klassieke manier en dan pas met stikstof.’ Wind wil de leerlingen vooral nieuwsgierigheid bijbrengen. ‘Ga op onderzoek uit! Experimenteer!’
Blue Curaçao-ijs
Na een wedstrijd eiwitkloppen mochten de leerlingkoks eiwitballen frituren in stikstof om daarmee een ijssoort te maken. Dat deden ze door een grondstof toe te voegen. Leerlingen Jari Kooiman en Koen Schipper maakten Blue Curaçao-ijs, gegarneerd met een bevroren opgerolde sinaasappelschil. Ze reageerden enthousiast op de workshop. Jari: ‘Pierre doet het met zoveel energie dat je niet de kans krijgt af te haken.’
Happy drinks
Op 15 februari geeft Wind wederom een workshop aan leerlingen. Dit maal is het thema ‘Happy Drinks’ en is Wind te gast bij Melanchthon De Blesewic in Bleiswijk.
Tweesterrenkok Ron Blaauw verzorgde ook al eens een gastles voor winnaars aan een Roadshow.

Reageer op dit artikel