nieuws

Aftrap Nederlands offensief tegen voedselverspilling met Tristam Stuart

Restaurant

Met een diner van ‘afval’ en een talkshow op 5 maart in Pakhuis De Zwijger geeft de Britse bestrijder van voedselverspilling Tristam Stuart de aftrap voor een Nederlands offensief tegen voedselverspilling.

Aftrap Nederlands offensief tegen voedselverspilling met Tristam Stuart

Tristam Stuart is een Britse historicus, activist en schrijver die zich wereldwijd inzet tegen voedselverspilling. Hij komt op uitnodiging van FoodGuerilla naar Nederland. FoodGuerilla is een actieplatform waarbij sinds september ruim honderd jonge voedselinitiatieven zijn aangesloten.
DAMn Food Waste
Op 5 maart is er een no waste-diner voor 150 mensen dat gekookt is van voedsel dat in de afvalbak dreigt te belanden. Vanaf 20.00 uur start de talkshow DAMn Food Waste. Stuart gaat hier in gesprek met de FoodGuerrilla’s over hun initiatieven tegen voedselverspilling. Voorbeelden hiervan zijn Thuisafgehaald, Proviandruil, Foodsharing en FoodSwap. Deze maken het delen van kliekjes populair.
Feeding the 5K
Ook Stuarts concept ‘Feeding the 5K’ komt aan de orde. Dit is het no waste-diner dat duizenden mensen tegelijk de rijke smaak van eten dat anders weggegooid zou worden, laat ervaren. Inmiddels is dit ‘Feeding the 5K’ vanuit het Engelse eiland overgewaaid naar Nairobi, Berlijn en Dublin. De uitdaging voor de FoodGuerrilla’s  is om Amsterdam aan dit rijtje toe te voegen.
Naast Stuart zijn aardappelboer Krispijn van den Dries en Onno Franse van Ahold te gast in de talkshow.
Aanmelden
‘De publieksavond op 5 maart is natuurlijk nog maar een klein voorproefje van de grootschalige publieksactie later dit voorjaar’, laat Kim Sauter, projectleider van FoodGuerilla , weten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van FoodGuerilla.
NCDO
FoodGuerilla is een platform van NCDO. Dit is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking dat initiatieven voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel ondersteunt.
Diners en debat
In de Nederland zijn al eerder no waste-diners geweest onder meer met verschillende topkoks die aan de slag gingen met afgekeurd voedsel. Op 9 januari 2012 vond op initiatief van Misset Horeca een debat plaats op de Horecava over voedselverspilling.

Reageer op dit artikel