nieuws

Geen wedstrijden maar kookdemo’s op horecabeurs Goes

Restaurant

De 50e editie van de Horecabeurs Goes op 4 tot en met 6 maart heeft dit jaar geen kookwedstrijden in huis. Verschillende (Zeeuwse) topkoks geven deze keer kookdemonstraties.

Geen wedstrijden maar kookdemo’s op horecabeurs Goes

Geen Zilveren Oester en ook geen Zilveren Mossel op de Horecabeurs Goes volgende week. ‘De mensen van de Stichting die de wedstrijden organiseerde, zijn met pensioen’, laat Erik Voerman namens de beursorganisatie weten. Omdat er niemand meer is om de wedstrijden te organiseren, heeft de beursorganisatie besloten om een kooktheater op de beursvloer te starten. ‘De wedstrijden hadden ook geen toegevoegde waarde meer. Het was een evenement in een evenement geworden. De kosten wogen niet meer op tegen de baten.’

Vinke en Bakker
De beursoganisatie heeft daarom besloten om een kooktheater op de beurs neer te zetten. ‘Dat is meer van deze tijd. Bij een kooktheater kunnen meer mensen van dichtbij meemaken hoe de grote sterrenchefs koken.’ Een elftal chefs is bereid gevonden om op maandag 3 maart, dinsdag 4 maart en woensdag 5 maart demo’s te geven. Daaronder sterrenchefs als Edwin Vinke (De Kromme Watergang**), Syrco Bakker (Pure C*), Eric van Bochove ’t Vlasbloemeken) en Leon Vermaire (voorheen Oud Sluis***).

Kalf en biest
Van enkele chefs is al bekend wat ze gaan laten zien. Vinke kookt maandag om 15.00 uur met Zeeuws boerderijkalf met schelpjes en algen uit de Oosterschelde. Wedstrijdkok Jan Smink (winnaar Zilveren Champignon 2011 en oud-Bocuse d’Or-commis) komt uit Friesland naar de Zeeuwse beurs om op maandag bereidingen met biest te laten zien. ‘Biest is de eerste melk die een koe geeft na de geboorte van een kalfje. Ik ga een klein dessertje maken met verschillende bereidingen van de biest’, laat Smink weten.

Ekkebus
De wedstrijden om de Zilveren Oester en Mossel vonden voor het laatst plaats in maart 2012. Het team van Ciel Bleu in Amsterdam won toen de Zilveren Oester. De Zilveren Mossel was voor ROC Zeeland, De wedstrijden werden sinds  2006 door onder meer (oud)docent Cor Vereeke in het leven geroepen. Verschillende sterrenkoks deden er aan mee. Ook kwam de van origine Zeeuwse topkok Richard Ekkebus in 2011 naar de beurs in Goes om als jurylid bij de wedstrijd op te treden.

Reageer op dit artikel