nieuws

Norovirus oorzaak zieke gasten Noma

Restaurant

Het Norovirus is de oorzaak van de ziektegolf onder gasten van restaurant Noma. De besmetting is vermoedelijk ontstaan na het eten van geïnfecteerde schelpdieren door een medewerker van het Deense toprestaurant.

Norovirus oorzaak zieke gasten Noma

Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Time na een reconstructie van de voedselkwestie in het restaurant van René Redzepi, meldt Volkskrant.nl.

Vermoed wordt dat de besmetting is ontstaan door het eten van geïnfecteerde schelpdieren door een medewerker. Deze medewerker vertrok op 15 februari ziek naar huis. Het eten dat hij had aangeraakt werd pas later weggegooid.

In de week van 12 tot 16 februari aten 435 mensen bij Noma; 63 gasten werden ziek. Volgens de Deense voedsel- en warenautoriteit blijkt uit testen dat het ging het om het norovirus.

Op 14 februari stuurde een Deens stel een mail naar Noma waarin het melding maakte dat het ziek was geworden na het eten bij Noma. Deze mail werd geopend door een medewerker die geen Deens sprak. Pas enkele dagen later kwam de mail onder ogen van de manager. Deze manager was tijdelijk afwezig vanwege vakantie.

Topchef René Redzepi maakte in een officiële verklaring kenbaar diep geraakt te zijn door de kwestie en hij heeft spijt betuigd. Redzepi zegt nauw te hebben samengewerkt met de Deense voedselautoriteiten en bovenop de nomale schoonmaakrondes extra reinigingswerkzaamheden te hebben uitgevoerd in het restaurant.

Reageer op dit artikel