nieuws

NRC vervlecht krant met horeca

Restaurant

Naast diverse retailers stapt nu ook krantenuitgeverij NRC in horeca. In hartje Amsterdam, aan het Rokin, is op de begane grond van het NRC-kantoor op woensdag 6 maart NRC Restaurant Café geopend. ‘Horeca is van oudsher de plek waar nieuws gedeeld wordt en discussies plaatsvinden.

NRC vervlecht krant met horeca

‘NRC Restaurant Café is de etalage van het mediabedrijf NRC’, zegt Liselotte Out. Out is directeur van de horeca-bv van NRC, waarin het Restaurant-Café is ondergebracht. Out is afkomstig van In De Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hier werkte ze negen jaar, waarvan de laatste vijf als bedrijfsleider. Op de begane grond van het NRC-kantoor is plaats voor 220 gasten. Over een paar weken zijn er buiten op het terras nog eens 200.

Kranten en horeca zijn in Amsterdam in alles met elkaar vervlochten. De menukaart is ontworpen door de vormgeving van de krant. Op het plafond van het horecabedrijf worden beelden van de fotoredactie geprojecteerd. Krantenkoppen worden getoond op beeldschermen aan de muur en er klinkt een luide gong als de krant van die dag gereed is. Ook kijken gasten letterlijk op de bureaus van de medewerkers en lunchen de redacteuren in het restaurant. ‘We willen transparant zijn en laten zien dat publiek hier het NRC kan ontmoeten.’ Dat gasten het inderdaad zo ervaren, blijkt uit inhoudelijk opmerkingen over de krant die de bediening toegespeeld krijgt. ‘Daar bedenken we een model voor, zodat dit ook in goede banen wordt geleid’, zegt architect Jaap Dijkman.

Proefdraaien met abonnees

De afgelopen weken is proefgedraaid met lezers van NRC Handelsblad en NRC Next. Woensdag 6 maart is het restaurant met brasseriekaart geopend voor publiek. Zeven dagen in de week kunnen gasten er terecht van 8 uur ’s ochtends tot 24.00 uur ’s avonds voor ontbijt, lunch, diner, borrel en koffie met gebak. Er wordt nagedacht over plannen om lezers direct voordeel te bieden in de het restaurant. Concrete vorm heeft dit echter nog niet. ‘Er zijn heel veel plannen, en heel veel mogelijkheden. We willen niet te hard van stapel lopen. De basis moet eerst goed staan.’

Grolsch en Douwe Egberts

Met inmenging van redacteur start in april de programmering voor de aparte debatruimte. ‘Hier gaan boekpresentaties plaatsvinden, discussies, literaire avonden. Van alles, als het maar bij NRC past.’ Horeca en krant hebben ook samen deals gesloten met leveranciers als Grolsch en Douwe Egberts. ‘We starten vrij van brouwer. Natuurlijk hebben we een contract afgesloten met elkaar, maar verder is er geen afhankelijkheid van Grolsch. We hebben onze eigen installatie en kunnen als we willen zo overstappen’, aldus Out.

Bekijk hier foto’s van het NRC Restaurant Café

Reageer op dit artikel