nieuws

Tien Friese topkoks op Fries Food Festival

Restaurant

Tien Friese topchefs gaan op Tweede Paasdag (1 april) demonstraties geven in het kooktheater tijdens het Fries Food Festival in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Tien Friese topkoks op Fries Food Festival

Het Fries Food Festival is een hip evenement waar bezoekers regionale producten kunnen kopen, proeven, eten en bereiden.
Op het toneel van de Friesland Zorgverzekeraar zaal is een keuken ingericht waar tien Friese koks aan de slag gaan met hun gerecht. De ingrediënten komen uit de regio. De deelnemende chef-koks zijn: Henk Markus (’t Ambacht, Heerenveen), Willem Schaafsma (restaurant Eindeloos, Leeuwarden), Trevin Nettinga (Hotel Oostergoo, Grou), Mark Terpstra (Restaurant Sems, Leeuwarden), SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje, Harlingen ), Esther Gerlsma (Indonesisch restaurant Tandjong Priok, Arum), Geertjan Vaartjes (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag), Leendert Klaassens (In Choc) en SVH Meesterkok Albert Kooy (Restaurant NL, Stenden University Hotel), Jan Smink (Kwartier Noord).

Nieuwe Nederlandse keuken
Elke chef zal zijn eigen kookstijl laten zien en ingaan op tips en trucs bij de bereiding. Kooij zal tijdens zijn dertig minuten durende presentatie over zijn concept, De Nieuwe Nederlandse Keuken, spreken. Vorig jaar verscheen een nieuwe publicatie hierover: 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten (KM Uitgevers, ISBN 978-9-75979-787, €9,95). In dit manifest presenteert de SVH Meesterkok de vijf basisprincipes voor zijn pleidooi voor een eigentijdse, duurzame en diervriendelijke keuken. Deze vijf principes zijn cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en winst.

Eetbare muur
Naast de optredens van de tien chef-koks, is er een workshop van vinoloog en docente Brenda de Zwaan over ‘3 pijlers voor de ideale wijnspijscombinatie.’ Kinderen kunnen verantwoord snoepgoed maken en er is een eetbare muur. John Legebeke, gastheer van Stenden University Hotel, verzorgt de presentatie in het Kooktheater en interviewt de chefs.

Reageer op dit artikel