nieuws

Best 50: El Celler de Can Roca stoot Noma van troon

Restaurant

El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona is de nieuwe nummer 1 in The World’s 50 Best Restaurants van Restaurant Magazine, die maandag 29 april in Londen is gepresenteerd. Het restaurant van de broers Jordi en Jean Roca heeft van plek gewisseld met René Redzepi’s Noma in Kopenhagen, dat de afgelopen drie jaar de lijst aanvoerde.

Best 50: El Celler de Can Roca stoot Noma van troon

Na drie jaar Noma heeft The World’s 50 Best Restaurants een nieuwe nummer 1. De broers Roca hebben met El Celler de Can Roca van plek gewisseld met René Redzepi. Het podium wordt gecompleteerd door Osteria Francescana in het Italiaanse Modena, het restaurant van chef Massimo Bottura.

Top 10

De nummer drie van vorig jaar staat nu op plek 4: Mugaritz in het Spaanse San Sebastian van Andoni Luis Aduriz. De vijfde plek is voor Daniel Humm en zijn restaurant Eleven Madison in New York in de Verenigde Staten.

De verdere top 10 is als volgt: 6) D.O.M in Sao Paulo Brazilië (vorig jaar 4), 7) Diner by Heston Blumenthal in Londen Engeland (9), 8) Arzak in San Sebastian Spanje (8), 9) Steirereck in Wenen Oostenrijk (11) en 10) Vendôme in Bergisch Gladbach Duitsland (23).

Oud Sluis en De Librije

Voor de Nederlandse restaurants was er maandagavond weinig te vieren. Sergio Herman zakte met Oud Sluis in Sluis van 21 naar 35, Jonnie en Thérèse Boer staan met De Librije in Zwolle niet meer bij de beste 50 (57), terwijl ze vorig jaar flink stegen naar plek 33.

Richard Ekkebus

Nederlander in buitenlandse dienst Richard Ekkebus had meer succes. Hij steeg met Amber Restaurant in Hongkong van 44 naar 36.

Reageer op dit artikel