nieuws

Chinese chef serveert uit protest boerenkool

Restaurant

Chinees restaurant Asian Palace in Leiden serveert haar gasten uit protest een oer-Hollandse maaltijd: boerenkool met worst. Patron cuisinier Shao Ming Hu is het oneens met het plan van uitkeringsinstantie UWV. Het UWV wil dat Chinese restaurants vacatures gaan invullen met werkloze Nederlandse koks, maar deze missen volgens de Chinese chef de juiste achtergrond.

Chinese chef serveert uit protest boerenkool

‘Ik kan ook geen pizza maken zoals een Italiaan,’ zegt de eigenaar van restaurant Asian Palace in Leiden over de plannen van het UWV. Uitkeringsinstantie UWV wil dat Chinese restaurants vacatures gaan invullen met Nederlandse koks. ‘Ik waardeer de kookkunsten van mijn Nederlandse collega’s, maar het bereiden van Pekingeend of krokante ossenhaas moet je in de vingers hebben vanuit je eigen cultuur. Het gaat om gevoel, ruiken en intuïtie.

Om de gast te laten proeven wat de gevolgen zijn van Nederlandse chefs in zijn keuken serveert Shao Ming Hu oer-Hollandse boerenkool met worst. ‘Het is een fabeltje dat een Nederlander via interne begeleiding als een zelfstandig werkende kok in de Chinese keuken kan werken. Deze simplistische opstelling van het UWV zal de kwaliteit van de Chinese keuken ernstig schaden,’ zegt hij in De Telegraaf.

Reageer op dit artikel