nieuws

Edwin Kats: ‘Chalet Royal wordt restaurant Noble

Restaurant

Restaurant Noble wordt de nieuwe naam van restaurant Chalet Royal in ’s-Hertogenbosch. Exploitant Edwin Kats kiest voor een andere naam, omdat het ‘anders wordt dan in het verleden’. ‘Noble is een respectvolle verwijzing naar de rijke historie, maar met een zeer eigentijdse vormgeving’, aldus de patron-cuisinier, die in september de eerste gasten hoopt te verwelkomen.

Edwin Kats: ‘Chalet Royal wordt restaurant Noble

‘Happiness is enjoying food and more’, met die slogan in het achterhoofd wordt op dit moment hard gewerkt aan een grootscheepse verbouwing van het voormalige sterrestaurant Chalet Royal in ’s-Hertogenbosch. In het pand is nog niets te zien, maar met hulp van bouwtekeningen en artist impressions kreeg MissetHoreca.nl inzage in wat vanaf september wordt geëxploiteerd.

Culinair bolwerk

De 44-jarige Kats gaat zijn zaak runnen onder de naam restaurant Noble. De naam Chalet Royal blijft echter de gevel sieren, omdat het volgens de topchef behoort tot één van de grootste culinaire bolwerken van Nederland.

‘Het pand blijft Chalet Royal en gaat drie (nieuwe) bedrijven huisvesten’, aldus Kats. ‘Mijn restaurant, een galerie en hotelkamers die worden geëxploiteerd door BrandLoyalty, het bedrijf van één van de pandeigenaren.’

Internationale naam

Niet alleen de respectvolle en eigentijdse verwijziging naar het verleden was een reden om te kiezen voor Noble. Volgens Kats, die de naam bedacht in overleg met een reclamebureau, is het eveneens een internationale naam die ook nog eens in meerdere talen is uit te spreken.

‘Verder staat het voor de goede dingen in het leven: eerlijk, oprecht, aimabel, authentiek en werelds’, zo legt de patron-cuisinier uit. ‘Het is kort en krachtig, en de naam bestaat nog niet in deze hoedanigheid.’

Terras

Noble krijgt ongeveer 240 zitplaatsen, die als volgt zijn verdeeld: tachtig in het restaurant, 34 aan de bar, 16 voor private dining (ook te betrekken bij het restaurant) en 120 op het terras, dat langs de gehele zijkant van het pand wordt aangelegd en uitkijkt op vrije natuur.

Voor het ontwerp ging Kats in zee met het bekende bureau Concrete uit Amsterdam. Het interieur noemt hij ‘nieuw modern’. ‘Een combinatie van design, sfeer, warmte en functionaliteit. Een aangename mix van local & cosmopolitan.’

Internationale keuken

Kats wil gastronomie aanbieden voor een aimabele prijs. ‘Een avond of middag culinair uitgaan zonder er voor te hoeven sparen. Twee personen kunnen voor €100 genieten van een maaltijd, twee glazen wijn en een fles huiswijn.’

De chef werkte in Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten en laat die invloeden terugkeren op zijn menukaart. ‘Global cuisine, maar met authenticiteit op het bord, en respect voor alle culturen en stijlen in de gerechten.’

Gerrit Greveling

Het karakteristieke pand is eigendom van de Brabantse ondernemers Robert van der Wallen, John Groenewoud, Bert Kersten en John van Deursen. Zij benaderden Kats voor de exploitatie van het restaurant, dat in juli 2011 onder leiding van Gerrit Greveling en in het bezit van één Michelinster de deuren sloot.

Kats, die na vijf jaar buitenland was teruggekeerd in Nederland, hield in eerste instantie de boot af, omdat hij voorkeur had voor een eigen zaak in Amsterdam. Omdat Chalet Royal echter voldoet aan de wensen van de chef, hij een geboren Brabander is en ’s-Hertogenbosch in de ogen van Kats behoort tot de meest Bourgondische steden van Nederland, gingen de partijen uiteindelijk toch met elkaar in zee.

Personeel

De opening van het restaurant staat gepland voor september 2013. Kats is druk met het werven van personeel. In de keuken wil hij van start met elf fulltimers, in de bediening is plaats voor twaalf mensen.

Belangstellenden kunnen zich via de website van Chalet Royal aanmelden. ‘Ik heb al reacties van mensen die in het verleden bij mij hebben gewerkt én van mensen die voor Chalet Royal werkten.’


Na het weekeinde verschijnt op MissetHoreca.nl een videoimpressie van het nieuwe restaurant, inclusief interview met Edwin Kats.

Reageer op dit artikel