nieuws

Eliza de Vos (Kromme Watergang) wint gastvrijheidsprijs

Restaurant

Eliza de Vos – met haar coach Blanche Vinke – van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat heeft de twaalfde editie van de Nationale Henessy Gastvrijheidsprijs gewonnen. De climax van de wedstrijd vond maandag 8 april plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Eliza de Vos (Kromme Watergang) wint gastvrijheidsprijs

Een volledig vrouwelijk podium na afloop van de twaalfde editie van de Nationale Hennesy Gastvrijheidsprijs maandag 8 april. Eliza de Vos van De Kromme Watergang in Hoofdplaat werd in het Amsterdamse Amstel Hotel uitgeroepen tot winnaar.

Achter haar eindigden Lilian Klooster van De Herberg in Fluitenberg (met leermeester Cynthia Busscher) op plek twee en Christine Bos van sterrestaurant De Burgemeester in Linschoten (Bernard Tesink) als derde.

Hennesy

Voor het tweede opeenvolgende jaar werden de deelnemers ook getest in de praktijk. Ze moesten voor het oog van ruim honderd gasten onder andere een Hennesy-cocktail bereiden, een traditionele Pekingeend aan tafel prepareren, een zeetong fileren, een fles rode wijn decanteren en de inhoud in een keer gelijkwaardig verdeeld over tien glazen uitserveren.

Het winnende duo ontving een speciaal vervaardigd beeld van kunstenaar Lou Thissen en een (stage)verblijf op Château de Bagnolet, de thuisbasis van de familie Hennesy in Cognac.

De jury bestond uit de voorzitters van de zeven samenwerkingsverbanden, Willem Kool (Stan Huygens-journaal De Telegraaf), Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennesy Nederland) en Maurice Hennesy (Hennesy Cognac).

Jaap Klosse en Hans Flink

Aan de gastvrijheidsprijs wordt meegewerkt door dee culinaire samenwerkingsverbanden die zijn verenigd in de G7: Alliance Gastronomique, Châteaux en Résidences Gastronomiques, Fine Eastern Restaurants, Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers, Relais Restaurants en Selected Indonesian Restaurants.

De van origine Alliance – Hennessy- Gastvrijheidsprijs is in 1999 in het leven geroepen door oud-erevoorzitter Jaap Klosse en erelid Hans Flink van Alliance Gastronomique Néerlandaise en het Cognachuis Hennessy.

De prijs is bedoeld om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten. Sinds 2012 is de naam veranderd in de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs en bestaat de wedstrijd uit twee gedeelten: een theoretisch- en een praktijkgedeelte.

Foto: Facebook-pagina Eliza de Vos

Reageer op dit artikel