nieuws

Kortingsactie schaadt imago restaurant

Restaurant

Kortingsacties pakken meestal slecht uit voor restaurateur én gast. Dat concludeert Eet.nu op basis van eigen onderzoek naar het effect van dergelijke acties op recensies. ‘De verwachting van de gast en de aanbieding sluiten zo slecht op elkaar aan dat het imago van het restaurant vaak wordt geschaad door een actie.

Kortingsactie schaadt imago restaurant

Restaurantgids en recensiewebsite Eet.nu onderzocht het effect van kortingsacties op recensies en concludeert  dat kortingsacties meestal negatief uitpakken voor zowel de restaurateur als de bezoeker.

Recensies

‘Restaurants die meedoen aan een kortingsactie, hebben vóór de actie al een lager cijfer dan het Eet.nu-gemiddelde’, aldus Eet.nu. ‘Vervolgens waarderen de gasten die via zo’n actie komen eten, gemiddeld 0,7 punt lager dan wanneer er zonder actie bij deze restaurants wordt gegeten.’

Eet.nu vervolgt: ‘Juist de ondergemiddelde restaurants doen mee aan kortingsacties en krijgen als gevolg daarvan slechtere recensies. De verwachting van de gast en de aanbieding sluiten zo slecht op elkaar aan dat het imago van het restaurant vaak wordt geschaad door een actie. Een vicieuze cirkel dus.’

Restaurant Week

Om het effect van kortingsacties op recensies te onderzoeken, zette Eet.nu alle recensies uit 2012 naar aanleiding van acties op een rij. Meest gebruikte termen zijn Groupon, WowDeal, Social Deal, VakantieVeilingen.nl, Sweetdeal en de Restaurant Week.

‘De Restaurant Week komt als beste uit de bus’, aldus Eet.nu. ‘De gemiddelde beoordeling is een 8,2, wat gelijk is aan de beoordeling van gasten die zonder actie bij deze restaurants eten. Met dit cijfer steekt het met kop en schouders boven andere acties uit.’

Prijs-kwaliteit

Ook WowDeal doet het goed in vergelijking met andere kortingsacties. Volgens Eet.nu ‘heb je met een Social Deal kortingsactie de minste kans op een geslaagde avond’. ‘Na een etentje met Social Deal-korting wordt gemiddeld een 5,9 gegeven’, aldus het onderzoek. ‘En de prijs-kwaliteitverhouding krijgt hierbij een 5,7.’

Reageer op dit artikel