nieuws

Menno Post geeft kookles in Oekraïne

Restaurant

Menno Post heeft met twee masterclasses in Kiev indruk gemaakt in Oekraïne. Post kookte voor leden van de Kievse vereniging van chef-koks. In het menu was een belangrijke rol weggelegd voor Nederlandse groenten.

Menno Post geeft kookles in Oekraïne

Volgens Post hebben Nederlandse kok veel gemeen met Oekraïense collega’s. ‘We streven allemaal hetzelfde doel na. Het enige verschil is dat we andere ingrediënten gebruiken’, aldus Post. In het menu was een belangrijke rol weggelegd voor witlof en cress, onbekende groentes in Oekraïne.

Igor Bragin, voorzitter van de Kievse koks vereniging, meent dat er echter meer verschillen zijn. ‘Er is geen restaurant in Oekraïne die ook maar op een ster aanspraak kan maken. Wij zitten nog lang niet op dat niveau’, aldus Bragin Behalve het gebrek aan kwaliteit, wordt de Michelingids ook niet verkocht in het Slavische land.

Post, chef-kok van het twee sterren restaurant De Bokkedoorns in Overveen, landde op maandagmiddag in Kiev op vervolgens af te reizen naar de academie van de Kievse vereniging van chef-koks in een buitenwijk van de stad.

Bragin had een moeilijke taak om de vooraf door doorgegeven ingrediënten te bemachtigen. Vooral de kalfszwezerik, specialiteit van Post, stuitte op problemen. Bragin: ‘Ik had hier nog nooit van gehoord. In Oekraïne gooien wij dit orgaan weg. Ik had er geen idee van dat je dit kon eten.’

Direct na de masterclass nodige Bragin Post uit in zijn restaurant in Kiev. Post kreeg hier een aantal typische Oekraïense gerechten voorgeschoteld als ‘Kiev kip’, Borscht (bietensoep) en Salo (buikspek).

De masterclass in Kiev was georganiseerd door Galicia Greenery, een Nederlands glastuinbouwbedrijf in aanbouw in Oekraïne. Galicia Greenery was door verschillende Nederlandse groentetelers benaderd om hun groente in Oekraïne te promoten. Het initiatief werd gesteund door de Nederlandse ambassade en de landbouwattaché Evert-Jan Kraijenbrink opende de demonstratie.

Reageer op dit artikel