nieuws

Plan UWV gevaar voor authenticiteit Chinees eten

Restaurant

Eigenaar Yue Huang van Wok De Mallejan in Maarssen maakt zich grote zorgen over de toekomst van de authentieke Chinese keuken. Uitkeringsinstantie UWV wil dat Chinese restaurants vacatures gaan invullen met Nederlandse koks, maar deze missen volgens de ondernemer ‘de techniek en de vaardigheden om authentieke Chinese gerechten te maken’.

Plan UWV gevaar voor authenticiteit Chinees eten

Het authentieke Chinese eten is in gevaar, zo schrijft RTV Utrecht op de website naar aanleiding van een gesprek met ondernemer Yue Wan. Wan is eigenaar van Wok De Mallejan in Maarssen, volgens het artikel het grootste Chinese restaurant van Europa.

Nederlandse koks

Veel Chinese restaurants hebben koks uit Azië in de keuken staan en daaraan wil de UWV een einde maken. De uitkeringsinstantie vindt dat eetgelegenheden eerst in Nederland op zoek moeten naar keukenpersoneel.

Het UWV is van mening dat in Nederland ‘honderden afgestudeerde werkloze koks rondlopen’ en daardoor krijgen restaurants minder snel een werkvergunning voor koks uit Azië. Alleen als in Nederland geen geschikt personeel is te vinden, mag het vizier worden gericht op andere landen.

VCHO

Eind maart liet de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) weten zich niet te kunnen vinden in de uitspraak van het UWV. De brancheorganisatie vindt de benadering te simplistisch en stelt dat het plan gedoemd is te mislukken.

Reageer op dit artikel