nieuws

Veiling spullen El Bulli levert 2 miljoen euro op

Restaurant

Ferran Adrià heeft met twee veilingen ruim €2 miljoen opgehaald voor de financiering van zijn culinair onderzoekscentrum. In New York en in Hongkong gingen deze maand spullen uit voormalig toprestaurant El Bulli in Roses onder de hamer. De Spaanse topkok liet eerder weten minimaal €1,2 miljoen te willen ophalen.

Veiling spullen El Bulli levert 2 miljoen euro op

Over de opbrengst van de twee veilingen van spullen uit het voormalige toprestaurant El Bulli in het Spaanse Roses wordt geschreven door het Belgische De Standaard. De veilingen vonden plaats in New York (26 april) en Hongkong (3 april) en brachten samen ruim €2 miljoen op.

Topwijnen

Volgens het artikel werden in totaal 625 aanbiedingen geveild van het restaurant, dat jaren achtereen tot beste van de wereld werd gekroond. Topstukken waren vier gesigneerde flessen wijn Romanée Conti, die bijna €40.000 opbrachten.

Het Nieuwsblad meldt verder dat ook een etentje voor vier met chef-kok Adrià een gewild item bleek. Het leverde €28.200 op. Adrià liet eind vorig jaar weten minimaal €1,2 miljoen te willen ophalen met beide veilingen.

Culinair centrum

De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van zijn ElBulli Foundation, die in 2014 de deuren moet openen. In dit culinair centrum wil de voormalige driesterrenchef onderzoek doen naar innovaties, die hij vastlegt in zijn encyclopedie laBulliPedia naar voorbeeld van Wikipedia.

El Bulli sloot op 30 juli 2011 de deuren. Het Catalaanse restaurant was in het bezit van drie Michelinsterren en werd jaren achtereen uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Jaarlijks ontving het 6 miljoen reserveringen, terwijl er maar plek was voor vijftig gasten en de deuren slechts zes maanden open waren.

Reageer op dit artikel