nieuws

Patrick van der Kroft start eigen inkoopcollectief

Restaurant

Chef-kok Patrick van der Kroft van Restaurant Kroft en wijnbar Vinck in Hoorn start een eigen inkoopcollectief. Ondernemers Collectief Horeca, OCH, gaat in de week van 3 juni van start. Ondernemers die willen aanhaken betalen geen lidmaatschapsgeld en kiezen alleen die korting die ze zelf willen.

Patrick van der Kroft start eigen inkoopcollectief

Ondernemers Collectief Horeca, OCH, is de naam van het nieuwe inkoopcollectief voor horecaondernemers van chef-kok Patrick van der Kroft. Van der Krofs is eigenaar van Restaurant Kroft in Hoorn en opent 1 juli wijnbar Vinck, ook in Hoorn. ‘We zijn in december gestart met voorbereidingen en nu kunnen we van start.’

Deli XL

Van der Kroft start OCH samen met zijn payroller Jan Wierda van MKB Advice uit Hoorn en sommelier Jorien Pieters. Samen benaderden ze bestaande leveranciers maar ook nieuwe contacten. Groothandel die aanhaakt bij OCH is Deli XL. Leden van OCH krijgen standaard 5procent korting. Met vuilophaaldienst PCC is een korting van 10 procent op de factuur bedongen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over energie, payroll, wijn (Residence en Terravin), vlees, vis, telefonie, verzekeringen, kokskleding (kokswinkel.nl) en accountancy.

Vrijheid

Namen van deelnemende horecabedrijven kan Van der Kroft nog niet geven, wel zegt hij dat zo’n tachtig restaurateurs interesse hebben getoond in het collectief. ‘Waarom ook niet? Het is een voordeel zonder verplichtingen. Andere – bestaande – inkoopcollecteiven vragen vaak een behoorlijk instaptarief. En ik weet uit eigen ervaring dat vrijheid erg belangrijk is bij je inkoop. Als je een goede slager hebt, waar je al lang zaken mee doet, moet je niet verplicht worden om te switchen.’ Op de vraag hoe het verdienmodel van OCH werkt, zegt Van der Kroft dat een ‘zeer klein percentage’  van het bedrag aan groothandelsbestellingen voor de initiatiefnemers is. ‘We wilden een inkoopcollectief naar eigen wens inrichten. Vandaar dat we het zelf zijn gaan doen.’

Reageer op dit artikel