nieuws

RTL Nieuws: ‘Veel mis met keukens Chinese restaurants

Restaurant

De keukens van Chinese restaurants zijn volgens RTL Nieuws de smerigste restaurantkeukens van het land. RTL Nieuws deed daarvan zaterdag 25 mei melding op basis van eigen onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot de afgelopen twee jaar 31 eetgelegenheden die de hygiëneregels in ernstige mate hadden overtreden. Daarbij zaten 23 Chinese restaurants.

RTL Nieuws: ‘Veel mis met keukens Chinese restaurants

Het nieuwsprogramma analyseerde boeterapporten en processen-verbaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit 2011 en 2012. Voedselinspecteurs troffen zaken aan als pekingeend in afwaswater, schimmel in koelkasten en ongedierte als kakkerlakken, muizen en ratten in de buurt van voedsel.

Complex karakter

De NVWA noemt de 2300 Chinese restaurants die Nederland telt ‘een probleemgroep’. De helft zou onvoldoende hygiënisch werken. Volgens de Vereniging van Chinese Horeca Ondernemers is er steeds meer aandacht voor hygiëne, maar heeft de Chinese keuken een ‘complex karakter’.

Vorig jaar hebben 5000 horecabedrijven een boete of een officiële waarschuwing van de NVWA gekregen, omdat ze zich niet aan de hygiëneregels hielden. De inspecteurs bezochten ruim 14.000 bedrijven.

Restaurants die worden beboet of in het ergste geval worden gesloten, zijn vaak recidivisten die het keer op keer niet zo nauw nemen met de regels.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel