nieuws

Voortbestaan SVH onzeker

Restaurant

Ben Francooy, voorzitter van FNV horeca en van SVH, heeft op 17 mei de noodklok geluid over het voortbestaan van Stichting Vakbekwaamheid Horeca.

Voortbestaan SVH onzeker

Aanleiding voor de ongerustheid over het voortbestaan van het SVH, is de aankondiging van werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland dat zij zich per 2014 terugtrekt uit het SVH. Ze hebben laten weten niet meer deel te nemen aan de collectieve financiering van arbeidsmarktprojecten. Dat is door de horecabond FNV vrijdagochtend naar buiten gebracht in een persbericht.
De sociale partners waaronder KHN en de horecabonden werken nauw samen in het SVH.

Destastreuze gevolgen

SVH-voorzitter Ben Francooy is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: ‘De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.’

HorecaVakPunt

De SVH-voorman vreest dat het faillissement van de opleidings-en arbeidsmarktbeleid dreigt. SVH houdt zich bijvoorbeeld bezig met HorecaHelden, E-learning, SVH Meestertitels maar ook met de samenwerking tussen leerbedrijven en scholen via HorecaVakPunt. Op het kantoor van SVH in Zoetermeer werken 43 fte.

Eigentijdse aanpak
KHN heeft vrijdagmiddag in een persbericht laten weten met haar stap te kiezen voor een eigentijdse aanpak die beantwoordt aan de dynamiek van vandaag. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: ‘We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden.’


Zelf beslissen

KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: ‘Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren.’ Hij verwijst naar het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. ‘Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd’.


Enquête

KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd, onder andere over dit onderwerp. Van der Grinten: ‘Op basis van wat onze ondernemers willen moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit.’

Reageer op dit artikel