nieuws

François Geurds komt met restaurantprimeur en koffielab

Restaurant

François Geurds van – nu nog – restaurant Ivy in Rotterdam heeft een hagelnieuw, voor de horeca uniek muzieksysteem laten installeren dat werkt met ‘generatieve muziek’: de muziek in zijn restaurant wordt door een computer gegenereerd en is buma/stemravrij. Ook start Geurds een koffielab.

François Geurds komt met restaurantprimeur en koffielab

Geurds is enthousiast over het systeem. ‘Het is uniek in Nederland en de horeca. Zelfs dj’s kennen dit niet. DJ Martin Damen was hier, hij vond t helemaal top.’

Generatieve muziek is muziek die wordt gegenereerd door een computerprogramma, op basis van voorkeuren, ingevoerde klanken en andere parameters. Zo hoeft het personeel niets te doen, maar verandert de muziek wel door de dag van rustig en jazzy bij de lunch naar iets meer tempo richting diner.

Geurds en zijn team hebben de voorbije weken getest met het systeem en zullen blijven ontwikkelen. Zo wordt gewerkt aan sensoren die het geluidsniveau in het restaurant meten en aan de hand daarvan de muziek of het volume aanpassen.

Buma/stemra

Omdat het geen bestaande muziek is, hoeft er geen buma/stemra afdracht te worden betaald. Geurds wil de muziek ook live gaan streamen op de site van het restaurant, en in de toekomst misschien ook op cd uitbrengen. ‘Zo kunnen gasten die niet bij ons eten, toch de sfeer in huis halen.’

Koffielab

Naast het innovatieve muzieksysteem, ontwikkelt Geurds ook een koffielab. Daar wil hij koffie gaan branden en experimenteren met gebruik van koffie in zijn zaak. Ook wil hij trainingen gaan geven. Waar het lab komt, kan hij nog niet zeggen, behalve dat het wel Rotterdam wordt.

‘Ik ben op zondag dicht en maandag vrij, dat worden voor mij de dagen dat ik in het lab aan de slag ga’, zegt Geurds. ‘Ik wil altijd beter, altijd to the max. Ik ben gek van koffie en denk dat wij veel verder zijn dan de meeste restaurants.’

Nieuwe naam

Nog een week opereert hij zijn restaurant onder de naam Ivy, dan wordt de naam gewijzigd. Wat die nieuwe naam is, wil hij niet prijsgeven. ‘Maar als je logisch nadenkt, weet je het.’

Geurds noemde zijn zaak naar zijn moeder, Ivy, en naar een klimplant: die wil altijd omhoog. Maar de naam bleek te zijn gedeponeerd door het Engelse The Ivy, met een gelijknamig restaurant. De Haagse rechtbank besliste eerder dit jaar dat Geurds de naam moest wijzigen. Om de plechtigheid te voltooien vond hij niet de minste bereid: Alain Ducasse reist donderdag 13 juni af naar Rotterdam om de nieuwe naam te onthullen.

Reageer op dit artikel