nieuws

François Geurds: ‘Persoonlijk maken met nieuwe naam

Restaurant

Het verhaal persoonlijker maken, dat is wat we gaan doen met de nieuwe naam.’ François Geurds moest van de rechter Ivy van de gevel halen van zijn restaurant in Rotterdam en presenteerde donderdag 13 juni FG, naar de initialen van de sterchef. ‘De naam is nu gepersonaliseerd, die kunnen ze me niet meer afpakken.

François Geurds: ‘Persoonlijk maken met nieuwe naam

‘Het restaurant draagt nu de initialen van mijn eigen naam en die kunnen ze dus niet meer van me afpakken’, zo start François Geurds in een video-interview met MissetHoreca.nl de uitleg voor de keuze voor FG (op zijn Engels) Restaurant als vervanger van Ivy, dat van de rechter van de gevel moest.

Ivy eerbetoon aan moeder

De naam Ivy, waarmee Geurds tot donderdagochtend 13 juni actief was in het Lloydkwartier in Rotterdam, is eigendom van het Engelse Caprice Holdings. Het concern bezit de Europese rechten van het merk The Ivy en daardoor besloot de rechter in april dat Geurds de naam van zijn restaurant moest wijzigen.

‘Het bedenken van een naam is het moeilijkste als je begint met je eigen restaurant’, aldus Geurds, die destijds koos voor Ivy als hommage aan zijn moeder. ‘Als je wordt gedwongen deze te wijzigen, dan ga je terug naar de basis. Het verhaal meer persoonlijk maken en dat is wat we gaan doen met de nieuwe naam.’

Alain Ducasse

De met één Michelinster bekroonde chef maakte van de nood een deugd en koppelde er een feestelijke presentatie aan. De belangstelling was overweldigend en Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring kwam zelfs optreden.

Enige smet was de afwezigheid van Alain Ducasse, die de officiële opening zou doen maar moest afzeggen. Naamgenoot Alain Caron was zijn vervanger.

Hoger beroep

Hoewel Geurds heeft gekozen voor een nieuwe naam, is wel een hoger beroepszaak aangespannen. ‘Die loopt nog, maar vanwege het vonnis was een snelle naamswijziging vereist. De kwestie is vanaf nu wat mij betreft bijzaak, we gaan verder met waar we goed in zijn: gasten verwennen.’

Voor de sterchef blijft het gevoel echter wel wat onbevredigend. ‘In Nederland speelde recent een conflict tussen twee zaken met dezelfde naam en die 125 kilometer van elkaar lagen. Die klacht werd afgewezen. In ons geval gaat het om Londen en Rotterdam, voor mij gaat dit te ver.’

Toekomst

‘Of we nu toekomstbestendig zijn op deze plek? Niets is zeker in het leven, dat hebben we met deze kwestie gezien. Binnen gaan we nog wel wat dingen veranderen, de kookprestaties nog verder verbeteren en nog beter zorgen voor de gast.’

Geurds wil vanaf vandaag weer vooruitkijken. ‘We hebben een geweldige tijd gehad met Ivy en gaan nu voor een geweldige tijd met de nieuwe naam. Mijn moeder vindt het mooi en voor mij betekent het dat het nu echt mijn eigen winkeltje is. Dat moeten we gaan doorvoeren.’

Bekijk hier een fotoreportage van de feestelijke presentatie.

Reageer op dit artikel