nieuws

Jonnie Boer: ‘Echt heel jammer, wel veel begrip voor

Restaurant

Het is echt heel jammer dat hij stopt met Oud Sluis, maar ik heb hier wel veel begrip voor’, reageert driesterrencollega Jonnie Boer van De Librije in Zwolle op het besluit van Sergio Herman om te stoppen in Sluis. ‘Maar hij is niet weg en met Nick Bril en Syrco Bakker blijven bovendien twee kanjers over onder zijn vlag.

Jonnie Boer: ‘Echt heel jammer, wel veel begrip voor

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle waren op de hoogte van het besluit van Sergio Herman om te gaan stoppen met driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis. ‘We spreken elkaar met enige regelmaat en hij had ons dit al verteld. Het is echt heel jammer, maar we hebben er veel begrip voor.’

Boer benadrukt dat zijn driesterrencollega niet van het toneel verdwijnt. ‘Oud Sluis gaat dicht, maar Sergio stopt niet. Bovendien blijven er twee kanjers over onder zijn vlag. Eén in Nederland (Syrco Bakker, Pure C* in Cadzand, red.) en één in België (Nick Bril, La Chapelle in Antwerpen, red.).’

De Librije

‘Thérèse en ik doen het samen en dat maakt de situatie voor ons anders’, reageert Boer op de vraag hoe Thérèse en hij de toekomst zien. ‘Dat wij dit niet doen tot we tachtig zijn, dat kan ik hier wel verklappen. Vooralsnog is van stoppen echter geen sprake. We doen het nu twintig jaar samen en hebben een plan liggen voor de komende tien jaar.’

Wel laat de driesterrenchef weten dat er binnen nu en twee jaar ‘iets’ gaat gebeuren met De Librije. Boer: ‘Maar we leveren geen Michelinsterren in, gaan niet werken met gerechten met een vaste prijs en passen het concept ook niet aan.’

Internationaal

Voor het internationale aanzien van Nederland is het besluit van Herman op korte termijn wellicht jammer, maar Boer verwacht niet dat de status van ons land nu verandert. ‘Internationaal aanzien is leuk, maar vraagt ook enorm veel tijd. En voor ons geldt dat het grootste deel van onze gasten uit eigen land komt.’

Bovendien is er op tweesterrenniveau voldoende kwaliteit om ons land internationaal op de kaart te blijven zetten, aldus Boer.

Michelin

Boer weet wat er allemaal wordt verwacht van een chef-kok met de maximale beoordeling van Michelin. ‘Het is prachtig en fantastisch om in het bezit te zijn van drie Michelinsterren, maar het is niet zaligmakend.’

‘Onze loopbanen hebben zich redelijk gelijk opgaand ontwikkeld’, besluit Boer. ‘We zijn tegelijkertijd lid geworden van de Alliance Gastronomique en hebben onze tweede ster op hetzelfde moment mogen ontvangen. Nu loopt het echter wel even anders.’

Reageer op dit artikel