nieuws

Keurmerk ‘huisgemaakt’ voor Franse restaurants

Restaurant

Restaurants in Frankrijk zijn voortaan verplicht om aan te geven of hun producten huisgemaakt zijn. Alleen als op de menukaart het predicaat ‘fait maison’ aanwezig is, weet de gast zeker dat het gerecht in de eigen keuken én met verse producten is bereid.

Keurmerk ‘huisgemaakt’ voor Franse restaurants

Zoals er voor wijn een ‘appellation contrôlee’ bestaat, zo komt er een ‘appellation fait maison’ voor restaurants, schrijft de Volkskrant op de website. Franse restaurants hebben voortaan de verplichting om aan te geven of hun gerechten in de eigen keuken en met verse producten zijn gemaakt.

Erosie Franse keuken

Volgens het Franse parlement wordt hiermee niet alleen de consument beschermd, maar moet ook de erosie van de nationale keuken op deze manier een halt worden toegeroepen, aldus het artikel.

Verplicht of vrijwillig

De Volkskrant schrijft verder dat de regering in eerste instantie voorstander was van een vrijwillig predicaat.

Met name op verzoek van de organisatie van restaurateurs en hoteliers, die stelde dat maaltijden duurder zouden worden bij een verplicht keurmerk en dat dit ten koste zou gaan van banen.

Oneerlijke concurrentie

Het parlement was echter van mening dat een vrijwillig predicaat te vrijblijvend is. Een verplicht keurmerk verhoogt de kwaliteit, omdat de goede chefs worden verlost van oneerlijke concurrentie.

Reageer op dit artikel