nieuws

Kwaliteit mosselen beter door warme dagen

Restaurant

De kwaliteit van de Zeeuwse mosselen is aanmerkelijk verbeterd door het mooie weer van de afgelopen weken. ‘De kleur en het vleesgewicht voldoen nu aan de eisen van de handel’, aldus secretaris Jaap Holstein van de Vereniging Mosselhandel.

Kwaliteit mosselen beter door warme dagen

De Vereniging Mosselhandel liet maandag 22 juli bij monde van secretaris Jaap Holstein eveneens weten dat ‘de verwachting is dat de kwaliteit van de mosselen de komende tijd nog beter wordt’.

Mosselseizoen

Het mosselseizoen begint woensdag officieel met de veiling in Yerseke van de eerste oogst van het nieuwe seizoen.

In de afgelopen jaren begon het seizoen meestal enkele weken eerder. Dit jaar hadden de mosselen door het koude voorjaar meer tijd nodig om te groeien tot de gewenste kwaliteit.

Uitgesproken zilte smaak

Een medewerkster van het Mosselkantoor in Yerseke laat weten dat de nieuwe mosselen ‘romig zijn en een uitgesproken zilte smaak hebben’.

Vorig seizoen passeerden circa 65 miljoen kilo mosselen de veiling in Yerseke. Voor dit jaar verwachten Holstein en het Mosselkantoor een oogst van een vergelijkbare omvang.

Waddenzee

In totaal zijn circa zeventig kwekers betrokken bij het oogsten van de schelpdieren. ‘De meeste mossels worden in de Waddenzee gevangen, maar er komen ook wat uit de Zeeuwse wateren’, zegt Holstein.

Hangcultuurmosselen

Dat het seizoen pas woensdag officieel begint, betekent niet dat de liefhebbers in Nederlandse en Belgische restaurants geen mosselen konden nuttigen.

In een aantal restaurants zijn al zogenoemde hangcultuurmosselen verkrijgbaar. Die zijn over het algemeen altijd enkele weken eerder rijp dan de ‘gewone’ mosselen van de bodem.


Misset Horeca staat in de editie van vrijdag 26 juli uitgebreid stil bij de aanvang van het mosselseizoen, met veel (omzet)tips voor ondernemers.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel