nieuws

Kamervragen over spreeuw op menukaart

Restaurant

De politiek gaat zich bemoeien met de spreeuw, die op de menukaart staat van restaurant De Pronckheer in Cothen. Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft er dinsdag 6 augustus Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Kamervragen over spreeuw op menukaart

Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen serveert in zijn restaurant spreeuwen die afgeschoten worden in de kersengaard tegenover zijn eetgelegenheid. De provincie Utrecht zoekt uit of het klaarmaken van spreeuw wel mag en Thieme stelde er dinsdag 6 augustus Kamervragen over.

Marianne Thieme

De eigenaar van de boomgaard heeft een afschotvergunning voor spreeuwen. Thieme wil weten of schadebestrijding het enige doel is, of dat ‘het bevoorraden van een restaurant’ ook onder de vergunningsregels valt.

Volgens haar is de spreeuw bovendien een beschermde diersoort. De Pronckheer zou een ontheffing moeten hebben voor het ‘onder zich houden van een beschermde soort’.

Beschermde vogel

Eerder al sommeerde Vogelbescherming Nederland Smit om te stoppen met het serveren van spreeuw. Volgens de instantie is de spreeuw een beschermde vogel en mag deze niet commercieel worden verhandeld.

De spreeuw staat in Nederland nog niet op de zogenoemde rode lijst van bedreigde diersoorten. Het aantal spreeuwen gaat de laatste jaren wel hard achteruit. Dat komt volgens de Vogelbescherming mogelijk door de intensieve landbouw en doordat er meer roofvogels als haviken en sperwers zijn.

Niet stoppen

De restaurateur liet in een rectie daarop weten daarmee pas te stoppen als er volledige duidelijkheid is over de kwestie. Smit vertelde te hebben gebeld met de provincie, maar die kon hem dat (ook) niet geven.

Gebakken of in salade

Gasten van De Pronckheer kunnen de spreeuw gebakken of in een salade bestellen. Smit serveert voornamelijk producten uit de streek, zoals gans uit de uiterwaarden en groente en kruiden uit eigen tuin.


In de Misset Horeca-editie van vrijdag 9 augustus een interview met Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel