nieuws

Nederlandse sterrenchefs op culinair festival Vila Joya

Restaurant

Nederlandse twee- en driesterrenchefs koken 11 november tijdens het International Gourmet Festival bij Vila Joya in de Portugese Algarve. Jonnie Boer, Ron Blaauw, Jacob Jan Boerma, Jannis Brevet, Hans van Wolde en Erik van Loo staan op de planning voor een ‘Dutch Night’ in het restaurant van Dieter Koschina, één van de twee tweesterrenchefs die het land rijk is.

Nederlandse sterrenchefs op culinair festival Vila Joya
website Vila Joya

Voor de camera van Misset Horeca vertelt ‘gastheer’ en tweesterrenchef Dieter Koschina van Vila Joya over de komst van de zes Nederlandse chefs naar het International Gourmet Festival 2013, dat plaatsvindt van 7 tot en met 17 november.

Nederlandse keuken

De chefs uit Nederland zijn samen goed voor dertien Michelinsterren. De geboren Oostenrijker Koschina werkt al twintig jaar in Portugal en is één van de twee tweesterrenchefs die het Zuid-Europese land rijk is.

‘Leren van elkaar, maar ook een hoop lol hebben’, zo vat Koschina samen wat hij verwacht van het evenement in november. De Oostenrijker beschouwt de Nederlandse keuken als ‘amazing’ en als ‘één van de beste van de wereld’.

Jonnie Boer

‘Als Jonnie in de keuken staat, doe ik een stap opzij om te kijken en te leren’, zo vertelt hij tegen Misset Horeca. Maar er is volgens hem ook tijd voor ontspanning. Koschina: ‘Met Jonnie en Jacob Jan is het altijd gezellig en Hans is een heel goede dj.’

De sterrenchefs verzorgen op maandag 11 november een zogeheten ‘Dutch Night’. ‘Het idee is dat we allemaal één amuse en één gerecht bereiden’, aldus Jonnie Boer over het initiatief.

Quique Dacosta en broers Roca

Niet alleen Nederlandse chefs verlenen in november hun medewerking aan het culinaire festival in het luxe vakantieresort in de Portugese Algarve en dat internationaal zeer goed bekend staat.

Zoals het er nu naar uitziet, komen volgens Koschina onder andere ook Gert de Mangeleer*** (Hertog Jan, Brugge), de broers Roca*** (El Celler de can Roca, Girona) en Quique Dacosta*** van het gelijknamige restaurant in Dénia naar Portugal.

Jacob Jan Boerma

Nederlandse chefs zijn graag geziene gasten in de resorts in het toeristengebied van Portugal. Onder andere Boer, Boerma en Van Wolde kookten er al eerder.

Boerma kookte in mei dit jaar op uitnodiging ook in het andere tweesterrenrestaurant van Portugal, Ocean Restaurant van de eveneens Oostenrijkse chef-kok Hans Neuner, dat eveneens is gevestigd in de Algarve.

Zijn verblijf daar was onderdeel van het culinaire festival Fine Wines & Food Fair in vijfsterrenresort Vila Vita Parc. Neuner en Boerma verzorgden een exclusief diner.

Reageer op dit artikel