nieuws

Sterrenchefs op World Food Festival Rotterdam

Restaurant

Met het World Food Festival wil Rotterdam zich definitief op de kaart zetten als ‘foodstad’. In september en oktober verlenen onder andere de in de Maasstad actieve chef-koks François Geurds* (FG Restaurant) en Erik van Loo** (Parkheuvel) hun medewerking. Ook Jonnie Boer*** en Moshik Roth** verzorgen culinaire jamsessies.

Sterrenchefs op World Food Festival Rotterdam

Het World Food Festival in Rotterdam moet de Maasstad met de grootste doorvoerhaven van groente en fruit in Europa, definitief als ‘foodstad’ op de kaart zetten.

In september en oktober worden tijdens het evenement niet alleen het technisch vernuft rond eten en de toekomst van het verbouwen van voedsel belicht, maar kunnen bezoekers ook de meest bizarre eetontwerpen zien en nieuwe smaken proeven.

Restaurants

In, direct rond en ver buiten centrale locatie het Museumpark worden in ruim vijf weken meer dan honderd programma-activiteiten gepresenteerd. Dat is nog naast de restaurants die zich presenteren met hun eigen specialiteiten.

Zaterdag 21 en zondag 22 september, direct na de opening op 18 september, gaat het eetplein Djemaa el Fna, à la Marrakesh, open. ‘Daar moet een aantal van de ruim 170 eetculturen die de havenstad herbergt, zich met elkaar vermengen’, vertelt programmaleider Ellen Scholtens.

Toekomst van eten

Tijdens dat eetfestijn worden ook allerlei verhalen verteld, zoals dat gebruikelijk is in vooral oosterse culturen. Naast het eetplein komt op het festivalterrein een kassendorp, waar onder de naam Future Food House demonstraties zijn en een tentoonstelling.

De Nederlandse eetontwerpster Marije Vogelzang stelt deze interactieve tentoonstelling samen waaraan 25 creatievelingen als architecten, ontwerpers en boeren hun visie op de toekomst van het eten geven.

Voedselindustrie

‘Door zelf voedsel te gaan verbouwen, moeten we in de toekomst steeds minder afhankelijk worden van de voedselindustrie’, zegt Scholtens. ‘Daardoor gaan we ook voor elkaar broodbakken’, waarmee ze verwijst naar het optreden van Piet Hekker van De Bakkerswinkel en bakker Karel Goudsblom.

Zij gaan ‘brood met een boodschap’ maken. In het Future Food House komt ook servies uit de 3D-printer en staat er een geurmuur van allerlei specerijen.

Culinair

Culinaire jamsessies komen er onder meer van Zeeuwse koks, een regio die culinair gezien steeds meer in trek raakt. Ook producenten van Zeeuwse lekkernijen komen laten zien wat er nog meer is te halen naast mosselen en oesters uit Zeeland.

Verder zijn er bekende namen als Jonnie Boer*** (De Librije, Zwolle), François Geurds* (FG Restaurant, Rotterdam), Erik van Loo** (Parkheuvel, Rotterdam) en Moshik Roth** (&samhoud places, Amsterdam).

Bron: ANP

Reageer op dit artikel