nieuws

Aanpassing wet schaadt Chinese horeca

Restaurant

De Chinese horeca in Nederland luidt de noodklok bij de Eerste Kamer. De sector, goed voor ruim 20.000 banen, roept op tot een ruimhartiger beleid inzake de Wet Arbeid Vreemdelingen totdat Nederlandse werkzoekenden zijn opgeleid tot Chinese koks.

Aanpassing wet schaadt Chinese horeca

De oproep van de Chinese horeca in Nederland wordt gesteund door onder andere de Chinese Kamer van Koophandel en de Internationale Kamer van Koophandel voor Chinezen. Een ruimhartiger beleid is nodig totdat Nederlandse werkzoekenden zijn opgeleid tot Chinese koks.

Werkloosheid

‘De aanpassing van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) heeft als doel de werkloosheid onder de Nederlandse beroepsbevolking terug te dringen door bijna geen tewerkstellingsvergunning aan werknemers buiten de Europese Unie af te geven’, aldus het statement van de Chinese horeca in Nederland.

Zij maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet op dit punt. ‘De Chinese horeca kampt met een tekort van minstens 2000 vakbekwame koks’, aldus Frank Chan, vicevoorzitter van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers.

‘De 400 Nederlandse werkzoekenden met een horeca-achtergrond zijn te zijner tijd bij ons dan ook van harte welkom.’

Eerste Kamer

Dinsdag 10 september behandelt de Eerste Kamer het nieuwe wetsvoorstel Wet Arbeid Vreemdelingen.

De Chinese horeca laat in de verklaring weten te hopen dat het voorstel kritisch wordt bekeken en pleit voor een versoepelde regeling voor de sector totdat er voldoende koks in Nederland zijn opgeleid.

Reageer op dit artikel