nieuws

Gast positiever; hoogste cijfer voor restaurants

Restaurant

Gasten zijn beter te spreken over de dienstverlening van de horeca dan in voorgaande jaren. Gemiddeld krijgen restaurants, hotels, cafés en cafetaria’s het rapportcijfer 7,74. De restaurantsector wordt met een 8 het beste beoordeeld.

Gast positiever; hoogste cijfer voor restaurants

De gegevens komen uit een zaterdag 14 september gepubliceerd onderzoek van het vakblad @FoodClicks en onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom.

Gemiddeld krijgen onder meer hotels, restaurants, cafés en cafetaria’s op de aspecten service, kwaliteit, prijs, sfeer, hygiëne en omgeving een rapportcijfer 7,74. Van alle segmenten krijgt de restaurantsector de beste beoordeling met een 8.

Cafés en hotels

De dranken- en logiessector (cafés en hotels) krijgen beide een 7,8, de fastfoodsector en restaurants op bungalowparken een 7,7.

Tankstations krijgen een waarderingscijfer van 7,6 en horeca bij retail (o.a. restaurants bij Ikea en Hema) een 7,4.

Cafetaria’s

Het oordeel van gasten over de hele markt groeide de afgelopen twee jaar van een 7,65 in 2011 naar 7,74 in 2013.

Door de jaren blijkt onder meer de cafetariasector het goed te doen. Zo kreeg de sector in 2009 een 7,5, nu is dat een 7,7.

Vooral om de service (snelheid, attent, vriendelijk) worden de snackbars beter gewaardeerd. Maar ook de kwaliteit, waarvoor cafetaria’s nu een 7,8 krijgen, wordt beter beoordeeld dan voorheen.

Gemiddelde besteding daalt

Ondanks de betere waardering, besteden consumenten wel minder aan eten en drinken. De gemiddelde bestedingen buitenshuis daalden dit jaar met 2 procent tot €7,83 per bezoek.

Nederlands, Frans en Italiaans

Positieve uitschieters in de restaurantsector zijn Japanse en sushirestaurants, waar gemiddeld €23,70 wordt uitgegeven tegen €21,62 in 2012, een stijging van 10 procent.

Ook restaurants met een Nederlandse en Franse keuken zien gasten gemiddeld meer besteden dan in 2012 (€27,15 tegen €25,71). De Italiaan daarentegen zag de gemiddelde uitgaven per bezoek dit jaar met 3 procent dalen.

Wegrestaurants

De echte pijn zit bij de wegrestaurants, die het bedrag dat gasten er gemiddeld uitgeven, zien dalen met 13 procent van bijna €9,50 euro in 2012 naar €8,22 dit jaar.

Aan het representatieve onderzoek deden ongeveer 12.000 respondenten mee.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel