nieuws

Johannes van Dam overleden

Restaurant

Johannes van Dam, de bekendste culinaire journalist van Nederland, is woensdag overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Van Dam kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen aan zijn hart en nieren. Ook leed hij aan suikerziekte. Van Dam is 66 jaar geworden. .

Johannes van Dam overleden

Van Dam was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan suikerziekte en had problemen met zijn hart en nieren. Hij overleed rond negen uur ’s avonds in het OLVG in Amsterdam, liet Van Beukering weten. Zij heeft de journalist daar woensdag nog bezocht en afscheid kunnen nemen.

Van Dam werd onder andere bekend door zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim 700 pagina’s tellend boek over eten dat in 2005 verscheen. Hij was al van jongs af aan geïnteresseerd in eten en koken maar begon eerst aan een studie medicijnen en later psychologie, die hij beide niet afrondde.

In de jaren 80 nam hij de Kookboekhandel in Amsterdam over. Zeven jaar later stopte hij met de winkel en begon zijn carrière als culinair recensent.

Johannes van Dam begon zijn carrière als culinair journalist in 1986 bij weekblad Elsevier. Hoofdredacteur Arendo Joustra in een eerste reactie: ‘Dit is heel erg droevig nieuws. Een zware slag voor de culinaire wereld en de culinaire journalistiek en een zware slag voor Elsevier, waarvoor Johannes van Dame ruim een kwart eeuw schreef. Eerst als recensent van restaurants en later als uiterst deskundig auteur over eten en alles wat daarmee samenhangt.’

De eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, roemt Van Dam om zijn goede culinaire visie. ‘Hij wist ontzettend veel, al was hij niet altijd even objectief. Maar dat mag, vanuit zijn rol. Ik heb hem altijd hoog zitten door zijn grote culinaire visie’.

Helder weet nog als de dag van gisteren hoe zijn eerste kennismaking met Van Dam was. ‘Hij nam de column in Elsevier van Pieter Taselaar over en ik was zijn eerste onderwerp. Hij moest natuurlijk even een punt zetten als nieuwe columnist, dus ik kreeg er van langs. Dat was niet prettig, maar er is altijd wederzijds respect geweest voor elkaar’.

Reageer op dit artikel