Wegrestaurant merkt meest van crisis

Wegrestaurant merkt meest van crisis

Als het gaat om eetgelegenheden, dan hebben de wegrestaurants het meest te lijden van de crisis. Ze hebben het bedrag dat gasten gemiddeld uitgeven in een jaar tijd met 13 procent zien dalen, van €9,50 in 2012 naar €8,22 dit jaar.

De gegevens komen uit een vrijdag 13 september gepubliceerd onderzoek van het vakblad FoodClicks.

Franse en Nederlandse keuken

Sushirestaurants doen het juist erg goed: daar geven mensen nu 10 procent meer uit dan vorig jaar, gemiddeld €23,70.

Ook in restaurants met de Franse en Nederlandse keuken wordt meer geld gespendeerd, €27,15 tegen €25,71 in 2012.

Concurrentie van supermarkten

Over de hele linie zijn de uitgaven aan eten en drinken buitenshuis in 2013 met 2 procent gedaald naar €7,83 euro.

De sector lijdt volgens de onderzoekers vooral onder de groeiende concurrentie van supermarkten.

Hogere waardering

De waardering van horecagelegenheden is het afgelopen jaar gestegen. Het gemiddelde rapportcijfer is een 7,74 en dat is gezien de economische tegenwind ‘een knappe prestatie’ aldus onderzoeker Frank Meeuwsen.

De zaken worden onder meer beoordeeld op prijs, kwaliteit, sfeer en service. Het onderzoek is gedaan onder 12.000 respondenten en is representatief naar leeftijd, geslacht en regio.

Bron: ANP