Dining with the stars: 'Kwart betaalde vooraf

Dining with the stars: 'Kwart betaalde vooraf

In twintig restaurants konden gasten tijdens de voorjaarseditie van Dining with the Stars met een korting van 10 procent al bij hun reservering betalen. 'In een kwart van de gevallen is daarvan gebruikgemaakt', aldus managing director Jeroen van den Brink van organisator DiningCity, die het aantal boven verwachting noemt. 'Bovendien besteedden deze mensen meer en annuleerden zij nauwelijks.

Tijdens de voorjaarseditie 2013 van Dining with the Stars van DiningCity, van 1 tot en met 14 juni, konden gasten voor het eerst vooraf betalen. Wie bij het maken van de reservering direct afrekende, kreeg een korting van 10 procent.

Een vijfgangendiner bij een restaurant met één Michelinster koste €55 en voor een lunch betaalde de gast €40. Zaken met twee sterren mochten een supplement (van €15) rekenen.

DiningCity

Twintig restaurants kozen ervoor deze mogelijkheid te bieden. ‘Dat is een derde van het aantal deelnemers’, aldus managing director Jeroen van den Brink van DiningCity. ‘Zij betaalden €1 extra per couvert als compensatie voor de kosten en de korting van 10 procent.’

‘Daar stond tegenover dat zij geen afdracht hoefden te doen aan de creditcardmaatschappijen - normaal gesproken 3 procent per betaling - en dat zij hun no shows en de annuleringen volledig betaald kregen’, vervolgt Van den Brink. ‘Bovendien leverde het nauwelijks annuleringen op.’

Boven verwachting

Een kwart van het aantal reserveringen dat deze bedrijven ontving, werd volgens Van den Brink vooraf betaald. Hij noemt dit percentage ‘veel hoger dan verwacht’.

Van den Brink: ‘We hebben de optie vrij verborgen gepresenteerd op de website en bovendien deden we het voor het eerst en dan zijn mensen vaak toch voorzichtig(er).’

Annuleringen

Van den Brink laat weten dat het aantal annuleringen tijdens Dining with the Stars op 4 procent lag. ‘Aanzienlijk lager dan de 11 à 12 procent, waarvan normaal sprake is. Dat heeft echt te maken met de mogelijkheid om vooraf te betalen, want daar ligt dat percentage echt heel erg laag. We gaan het nu volledig doorvoeren.’

Twee weken

De voorjaarseditie van 2013 van Dining with the Stars duurde voor het eerst twee weken. Van den Brink: ‘Uit het verleden weten we dat veel restaurants er na zo’n week voor kiezen om de actie nog een week te doen. Vele hebben gevraagd of wij daarin iets konden betekenen. En ja, natuurlijk is dat ook voor ons interessant.’

In die veertien dagen ontving DiningCity zo’n 15.000 reserveringen. ‘Dat is een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van de vorige keer’, besluit Van den Brink.

Bert van Buschbach

Van den Brink liet vorig jaar september weten serieus werk te gaan maken van de mogelijkheid om vooraf te betalen. Aanleiding daarvoor was een proef van Bert van Buschbach van restaurant De Compagnon in Amsterdam.

Voor de camera van Misset Horeca vertelden beiden daarna over hun ervaringen en de gevolgen van de geslaagde pilot. De exclusieve video van dit gesprek is hieronder te bekijken.