nieuws

10% couvertprijs naar Restaurant Week

Restaurant

DiningCity, organisator van Restaurant Week en Dining with the Stars, wijzigt haar tarieven voor deelname aan de actieweken. Restaurants betalen vanaf dit jaar 99 euro om deel te nemen aan een actieweek en dragen per verkocht couvert 10 procent van de menuprijs af aan DiningCity.

10% couvertprijs naar Restaurant Week

De nieuwe tarieven van DiningCity zijn begin deze maand ingegaan en gecommuniceerd met restaurants. Restaurants betalen vanaf dit jaar 99 euro om deel te nemen aan een actieweek en dragen per verkocht couvert 10 procent van de menuprijs af aan DiningCity. Een algemeen lidmaatschap van DiningCity kost voortaan 59 euro per maand voor restaurants in de Randstad, daarbuiten is het 49 euro.

Jeroen van den Brink, managing director van DiningCity: ‘Onze organisatie werkte met verschillende franchisenemers. Voor elke regio één franchisenemer. Een paar jaar geleden besloten zij met elkaar te fuseren. Administratie werd daardoor veel makkelijker.  Er werden toch veel verschillende prijzen gehanteerd en dat zorgde voor onduidelijkheid richting restaurants.’ DiningCity werkte officieel met één franchisenemende partij voor Nederland (exclusief Amsterdam) en België en Luxemburg. In goede verstandhouding zijn deze partijen in de zomer van 2013 uit elkaar gegaan, zegt Lex Ouburg. Hij was zakenpartner van de oud-franchisenemer van DiningCity. Hij zegt: ‘De standaardtarieven waren gelijk in onze regio’s. Deelnamekosten aan actieweken verschilden wel eens, afhankelijk van onderhandelingen. Een heel gewoon fenomeen. Als een restaurant zich aansloot bij DiningCity en meedeed aan de Restaurant Week en Dining with the Stars dan gaven we een kwantumkorting. Ja.’

Jeroen van de Brink: ‘We hebben de franchiser vorig jaar uitgekocht – ook in België – en zijn nu weer één bedrijf met eenduidige tarieven die voor iedereen gelijk zijn.’

10 Procent per couvert

Waarom DiningCity overgaat op een afdracht van 10 procent per couvert (over de standaard menuprijs, er is geen afdracht over extra gangen of drank) en niet meer een vast bedrag rekent, verklaart Van den Brink als volgt: ‘Restaurants droegen 1,50 euro per couvert af. Ook de sterzaken. Als we een percentage rekenen is de verhouding voor iedereen gelijk. Het starttarief om deel te nemen is fors verlaagd.’

Feit blijft dat restaurants die veel couverts draaien in actieweken behoorlijk meer geld zullen afdragen aan DiningCity. Bij een menuprijs van 27,50 gaat een restaurant straks 2,75 per couvert afdragen in plaats van 1,50.

Vooraf betalen

‘In de nieuwe prijzen zijn de kosten voor de module ‘vooraf online betalen’ verrekend,’ voegt Van den Brink toe. Vanaf de eerst komende Restaurant Week kunnen alle gasten vooraf via internet betalen. De kosten hiervoor zitten bij die 10 procent in en no shows die wel betaald zijn, krijgt het restaurant volledig vergoed. Het risico voor restaurants wordt dus fors minder. En daarbij komt dat uit de gehouden proef is gebleken dat de drankbesteding van mensen die vooraf hun menu al hebben betaald, fors hoger is.’

Restaurant Week 2014

De eerstvolgende editie van de Restaurant Week is van 7 tot en met 23 maart. De menuprijs blijft gelijk: drie gangen voor 27,50 euro. Lunch kost 22,50 euro. Reserveren kan vanaf 5 februari. Sterzaken mogen nog steeds een supplement van 10 euro per ster vragen.

Dining with the Stars 2014

Dining with the Stars – zomereditie – vindt plaats van zondag 1 juni tot en met zondag 15 juni. Reserveren kan vanaf 22 mei. De prijs voor een vijfgangenmenu was 55 euro. Of dit zo blijft is nog niet zeker, laat Van den Brink weten. ‘In België verhogen we de prijs naar 60 euro. We gaan kijken welke effecten dit heeft en beslissen dan of het in Nederland ook 60 euro wordt in plaats van de 55 euro die we hanteerden.’

Reageer op dit artikel