nieuws

KHN wil ruimere regels voor retail in horeca

Restaurant

Restaurants en cafés moeten ook spiegels, lampen of schoenen kunnen verkopen. Koninklijke Horeca Nederland wil dat gemeentes de lokale wet- en regelgeving gaan aanpassen, zodat het voor eigenaren van horecazaken mogelijk wordt gemaakt dat ze ook als winkel kunnen fungeren.

KHN wil ruimere regels voor retail in horeca

Volgens de branchevereniging is de consument toe aan een verbreding en moeten de grenzen tussen winkels en horeca vervagen. ‘Grenzen vervagen steeds meer’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in dagblad Metro. ‘Je ziet bijvoorbeeld dat je in een boekenwinkeltje ook koffie kunt kopen. Maar andersom moet dat ook kunnen, vinden wij.’

Volgens directeur Lodewijk van der Grinten van KHN is verandering in de branche voor veel horecazaken nodig om het hoofd boven water te kunnen houden.

Het starten van een zogenoemde mengformule (retail en horeca) is nu nog afhankelijke van de mogelijkheden en bepalingen die staan in het bestemmingsplan. Staat hier niets in dan moeten ondernemers een omgevingsvergunning aanvragen. ‘In sommige gevallen is het nodig om een aparte lokaliteit aan te maken waardoor een combinatie van retail en horeca vaak wordt gedoogd. Dit doet bijvoorbeeld La Place van V&D, zo zei Raoul Meester eerder dit jaar op de Horecava in de RAI in Amsterdam.

Reageer op dit artikel