nieuws

Chef Echoput* vertrekt en begint voor zichzelf

Restaurant

Leendert Scholtus, chef-kok bij De Echoput in Hoog Soeren, vertrekt eind februari 2014 bij dit sterrestaurant. Hij start begin april zijn eigen restaurant: De Goudplevier in het Drentse Peize.

Chef Echoput* vertrekt en begint voor zichzelf

Volgens de vertrekkende chef was de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. ‘Ik wilde altijd al een keer voor mezelf beginnen.’ Samen met zijn vrouw Naomi start hij begin april in Noord-Drenthe met restaurant De Goudplevier. ‘Het wordt gewoon een lekker restaurant waar ik ga doen wat ik nu ook al doe: koken met verse producten, met name uit de regio.’
Geen sterambitie
Het concept van De Goudplevier zal volgens Scholtus anders zijn dan bij zijn huidige werkgever. De recente sluitingen van topzaken en het downgraden van concepten hebben de chef geïnspireerd om laagdrempeliger te gaan koken met goedkopere ingrediënten. ‘In plaats van vijf gangen voor €73,00 en ik wil vijf gangen aanbieden voor €47,50.’ Een ster koken is niet zijn doel. ‘Het klinkt heel braaf maar ik wil gewoon een volle zaak en dat gasten tevreden zijn en terugkomen. Een ster is heel mooi maar je kunt er niet mee naar de bank om er geld voor te krijgen.’

Zichtlocatie

De restaurateur in spé start met een naar eigen zeggen ‘bescheiden’ budget. ‘Spaargeld, een beetje van de bank en van leveranciers.’ Nadat hij 3 maart de sleutel krijgt, gaat hij aan de slag om het pand te verbouwen. Voorheen zat er een pannenkoekenrestaurant en een oude kroeg in het pand. De locatie biedt volgens Scholtus perspectief: ‘Het is een zichtlocatie en vijf minuten van de snelweg.’ Voor zowel de particuliere markt als de zakelijke ziet hij potentie voor de Goudplevier.

Ster terug

Scholtus was bijna vier jaar lang in dienst bij Hotel Gastronomique in Hoog Soeren. In 2011 kookte hij de ster terug bij het gerenommeerde restaurant in het hotel van Peter Klosse.

Talent

Eigenaar Klosse laat weten dat hij het ‘moedig’ vindt van zijn chef om voor zichzelf te beginnen. ‘Ik wist dat hij die ambitie had en als je bijna veertig bent en veel talent hebt zoals Leendert, moet je niet te lang wachten.’ Hij is vol lof over de vertrekkende chef: ‘Leendert heeft het goed gedaan bij De Echoput. Ons bedrijf heeft een eigen identiteit en dat heeft Leendert goed begrepen.’
Op 2 maart 2014 maakt Klosse bekend wie de opvolger wordt van Scholtus. Op die dag viert De Echoput het veertig jarig jubileum van Theus de Kok.

Reageer op dit artikel