nieuws

De Pronckheer mag wellicht toch spreeuw serveren

Restaurant

Chef-kok Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen mag waarschijnlijk toch spreeuw op de kaart zetten. De provincie lijkt een uitzondering te willen gaan maken en buigt zich dit najaar over het nieuwe beleid.

De Pronckheer mag wellicht toch spreeuw serveren
Gert Janssen

De provincie wil een uitzondering maken voor deze dieren, zo schrijft RTV Utrecht, en buigt zich dit najaar over het nieuwe beleid. Als provinciale staten instemmen met het beleid, dan gaat het volgend jaar in.

Afschieten

In het artikel wordt gedeputeerde Bart Krol geciteerd. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat het onzin is om spreeuwen in de container te gooien als eenmaal het besluit is genomen om de vogels af te schieten.

In dat geval moet de ambitie volgens hem zijn ze ‘dan ook nuttig te gebruiken’.

Beschermde vogelsoort

Arjan Smit baarde vorig jaar opzien door spreeuwen op het menu te zetten van zijn restaurant De Pronckheer in Cothen, die werden afgeschoten door een fruitkweker in de omgeving.

Omdat het een beschermde vogelsoort is, mag deze niet commercieel worden verhandeld.

Kamervragen

Op last van het ministerie moesten de spreeuwen van het menu worden gehaald. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over de actie.

Muskusrat

De chef-kok heeft inmiddels een nieuw, bijzonder gerecht in de planning. RTV Utrecht schrijft dat Smit komende zomer muskusrat wil serveren in de vorm van bitterballen en saucijzen.

Ook dit mag officieel niet, maar de provincie zou volgens het artikel hierover eveneens ontheffing verlenen.

Reageer op dit artikel