nieuws

Jan Smink met 11e plek naar finale Bocuse d’Or

Restaurant

De Nederlandse chef-kok Jan Smink heeft op 8 mei in het Zweedse Stockholm de elfde plaats behaald tijdens Bocuse d’Or Europe 2014. Daarmee hebben hij en zijn commis Lars Aukema zich geplaatst voor de mondiale finale in 2015 in Lyon.

Jan Smink met 11e plek naar finale Bocuse d’Or
Foto: Bocuse d'Or Nederland

Jan Smink ervaarde deze wedstrijd als ‘flink zwaar’ door de stevige concurrentie en de aangescherpte wedstrijdeisen.’ We gingen voor goud en het werd de elfde plaats. Ik weet van vier jaar geleden hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.’ Coach Leendert Klaassens was tevreden: ‘Met de 11e plaats maken we in Lyon kans om hoger te eindigen’

Defecte oven

Het Nederlandse team kreeg tijdens de wedstrijd te maken met een defecte oven. Tijdens de wedstrijd begaf deze het. Door de oven bij het naburige team te gebruiken, werd dit obstakel overwonnen.

Scandinavisch erepodium

Het erepodium was uiteindelijk voor Scandinavië. Tommy Myllymaki uit Zweden ging aan de haal met de eerste prijs. Plek nummer twee was voor Kenneth Hansen uit Denemarken en Ørjan Johannessen uit Noorwegen eindigde als derde.

Beste commis

De prijs voor het beste visgerecht ging naar Nicolas Davouze (Frankrijk) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland).De onderscheiding voor de beste commis ging naar Valeria Sidorova uit Rusland.

Boer

Smink (chef de cuisine van restaurant Kwartier Noord in Katlijk) en zijn commis Lars Aukema (De Librije, Zwolle) kookten samen binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. In totaal deden er  20 Europese teams mee. Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) was namens Nederland het jurylid bij deze kookstrijd.

Reageer op dit artikel