nieuws

Wedstrijdgerechten Jan Smink: bloedworst en huid van koolvis

Restaurant

Chef-kok Jan Smink (Kwartier Noord, Katlijk) en commis Lars Aukema (De Librije, Zwolle) kookten op woensdag 7 mei in de eerste Europese finale van de Bocuse d’Or in Stockholm. Ze maakten een koud visgerecht en een vleesgerecht met onder meer bloedworst en een gehaktbal.

Wedstrijdgerechten Jan Smink: bloedworst en huid van koolvis
Foto: Bocuse d'Or Nederland

Het visgerecht van het Nederlandse wedstrijd (bestaande uit Jan Smink, Lars Aukema en coach Leendert Klaassens) was een koude schotel. Het is voor de eerste keer in de wedstrijdhistorie dat het is toegestaan om een keuze te maken uit een koud of warm visgerecht en bijbehorende schotel.

Huid van koolvis

Het Nederlandse visgerecht bestond uit: tartaar van koolvis met mousse van sprot, krokante sprot met hollands zuur, gemarineerde oester en mosselen, gemberbloem, radijs, zeegroenten, ingemaakte blauwe bes, zoetzure huid van koolvis met krokante aardappel en crème van de hom van de koolvis met citroen, puree van koolrabi en koolrabi met komboecha.

Vleesgerecht

Voor het verplichte vleesgerecht maakte het team de volgende items. Gehaktbal van varkensbout met paling en gefermenteerde knoflook, mais en chips van varkenshuid. Jus van koolrabi. Bloedworst met gedroogde appel en rode biet. Gepofte knolselderij met creme pata negra, vetspek en tulpenbollen. Bouillon van gefermenteerde rode kool met rillette van varkenspoot en gepofte paprika en appel.

Uitslag

Om een ticket naar de mondiale finale in Lyon in 2015 te winnen, moet het Nederlandse team bij de eerste twaalf podiumplaatsen eindigden. De uitslag van de kookcompetitie wordt 8 mei in de vroege avond bekend gemaakt. Dan vindt ook de tweede Europese finale plaats. Klik hier om de wedstrijd via de livestream te volgen.

Reageer op dit artikel