nieuws

Koks praten over nieuwe beweging ‘streekrestaurants

Restaurant

Diverse koks zijn in gesprek om een nieuwe ‘movement’ te creëren. Doel is om restaurants te laten profileren door het gebruik van meer streekproducten. Onder andere Jonnie Boer, Albert Kooy en Arjan Smit praten met elkaar om een beweging op gang te brengen.

Koks praten over nieuwe beweging ‘streekrestaurants

Dat laat Arjan Smit van streekrestaurant Pronckheer in Cothen weten in een uitgebreid video-interview met Misset Horeca. Naast Smit zijn ‘pioniers van de Nederlandse voeding’ Dick Soek (Piloersemaborg, Den Ham), Albert Kooy (Stenden University, Leeuwarden), Jonnie Boer (De Librije, Zwolle),  Joris Bijdendijk (Bridges, Amsterdam) en Nel Schellekens (De Gulle Waard, Winterswijk) in gesprek hoe ze een voorbeeld kunnen zijn voor de Nederlandse horeca.

‘We gaan kijken hoe we een voorbeeld kunnen zijn voor de Nederlandse horeca. Om ook echt een Nederlandse uitstraling te creëren. Daar hoort lokaal en hetgeen wat ik doe absoluut bij. Ik hoop dat we de club bij elkaar houden. Slow Food heeft ook een soortgelijke club opgericht, Chef Alliance, waar ik uiteraard ook bij zit. Die zijn ook met zo’n beweging bezig’, aldus Smit.

Smit vervolgt: ‘Ik zou het goed vinden als ieder restaurant in Nederland zijn eigen specialiteiten krijgt. Dus echt vanuit zijn eigen omgeving zoveel mogelijk zichzelf profileert. Als je uit eten gaat aan de kust dat je dan mooie wilde konijntjes uit de duinen kan eten, en als je naar de Veluwe gaat dat je dan mooi wild zwijn of edelhert kan eten. Dat vind ik prachtig. In Italië zie je dat al gebeuren. Ik was eens op de Povlakte in Italië en daar was een restaurant dat verkocht alleen maar rijst en kikkers. Dat vind ik geweldig, als je daarmee jezelf kan profileren’.

Reageer op dit artikel