nieuws

Op zeewier geteelde culinaire aardappel op komst

Restaurant

Handelsonderneming Texel Saline op het waddeneiland Texel, is erin geslaagd een aardappel van het ras Miss Mignonne te telen in zilt water en op een bedje van zeewier. ‘Een aardappel met culinaire waarde’, aldus teler Marc van Rijsselberghe van Texel Saline.

Op zeewier geteelde culinaire aardappel op komst

Naast zeewier, is de Miss Mignonne-aardappel geteeld in water dat 25 procent zeewatergehalte bevat. ‘Deze aardappel bevat 84 mineralen en grote hoeveelheden anti-oxidanten.’ Door deze hoge voedingswaarde is het culinair gezien een interessante aardappel voor de horeca, liet Van Rijsselberghe zich ontvallen.

Verzilting

‘We gaan deze aardappel op een andere manier in de markt zetten en wel zo dat het de metafoor wordt om een ander bewustzijn te kweken.’ De zilte aardappel zou volgens de teler kunnen bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem: de verzilting van de aarde.

Aardbei

Texel Saline is een Texelse handelsonderneming die verantwoordelijk is voor de productie, handel en distributie van de ‘nieuwe’ groente: zilte zeekool. Daarnaast experimenteert het bedrijf met het telen van groentes en fruit als sla, aardbei en aardappel op zilte grond. ‘We kijken met een ‘boerenoog’ of planten gaan groeien als we er meer of minder zeewater aan toevoegen.’ Sla geteeld in tien procent zeewater is bijvoorbeeld knapperig en langer houdbaar.

Zeekool

Zilte zeekool vindt momenteel al wel mondjesmaat haar weg naar koks. Die reageren enthousiast. Het gaat om een proef. Voor de komende editie van Texel Culinair (van 12 tot en met 14 september) staat het koken met op Texel gekweekte zeegroenten centraal. Saline is een van de toeleveranciers.

Reageer op dit artikel